Američki general: Ruski piloti u Siriji demonstriraju „neprofesionalizam“, opasno se približavajući američkim avionima!

Piloti američkih vazduhoplovnih snaga, koji služe na Bliskom istoku, posebno u Siriji, optužili su ruske pilote za opasne manevre.

Kako se ispostavilo, u poslednje vreme ruski avioni su počeli redovno da se približavaju američkim na prilično bliskoj udaljenosti, što Amerikancima najviše smeta.

Ovo je izjavio američki general Aleksus Grinkevič, koji je zadužen za vazdušne operacije SAD u Siriji i drugim zemljama Bliskog istoka i jugoistočne Azije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema Grinkevičovim rečima, ruski piloti su u poslednje vreme redovno kršili američko-ruski sporazum o sprečavanju incidenata u vazduhu, što bi moglo dovesti do vojnog sukoba.

Već dva meseca ruski borbeni avioni „opasno“ se približavaju američkim avionima, a takođe tiho lete iznad američkih kontrolnih zona i lokacije američke vojske.

General optužuje ruske pilote za „neprofesionalizam” navodeći da opasni manevri ruskih letelica mogu dovesti do nepopravljivih posledica.

Ma hajde, opasni manevri ali letovi ruskih lovaca sa punom municijom iznad lokacije američkih trupa su generalno nešto neuobičajeno.

Samo u poslednje vreme ruski avioni su 25 puta preleteli američke baze na jugu Sirije, gde američki instruktori navodno obučavaju lokalno stanovništvo da se bore protiv militanata terorističke organizacije Islamska država* zabranjene u Rusiji.

Američka vojska je više puta kontaktirala rusku komandu preko posebne linije i protestovala zbog postupaka ruskih pilota ali Moskva na to, ni na koji način ne reaguje, izjavljujući da imaju puno pravo od sirijskih vlasti da izvode bilo kakve vojne operacije na teritoriju zemlje.

Ranije su se SAD i Rusija pridržavale pravila da američki i ruski avioni ne mogu da se približe jedni drugima na udaljenosti od 3 nautičke milje (5,5 km).

Ali od 1. marta, ruski borbeni avioni su prekršili ovo pravilo više od 60 puta, u nekim slučajevima približavajući se na 150 metara od Amerikanaca.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …