Poniženje Makrona: Šef Francuske ukazao Putinu na „fundamentalnu grešku“

Nakon što je ponovo izabran za drugi mandat, francuski predsednik Emanuel Makron nastavlja da savija svoju liniju u vezi sa „dijalogom sa Rusijom“.

Zapravo, sada nema čega da se plaši od promene rejtinga, zbog nepopularnih postupaka, odluka i reči, pošto je njegova pozicija nepokolebljiva narednih nekoliko godina.

Koristeći takav kredit poverenja, Makron je pozvao da „ne ponižava” Rusiju ni politički ni vojno, čak i uprkos specijalnoj operaciji, koju je sprovela Ruska Federacija u Ukrajini.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Rusiju ne treba ponižavati zbog sukoba u Ukrajini, koji je u toku, jer će to otežati pronalaženje prihvatljivog načina za okončanje borbi, kroz napore demokratije – kaže levo-liberalni šef Francuske, a citira Rojters.

Ovu tezu je ponovio skoro svim lokalnim kanalima i novinama.

Formulacija je, zapravo, formalizovani izraz Makronovog starog stava usmerenog na pomirenje sa Rusijom i lično sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Šef Pete republike otkrio je i smisao svojih brojnih telefonskih razgovora sa Kremljom.

Kako se ispostavilo, Makron je pozvao Putina da mu ukaže, da Putin navodno pravi greške.

Uloga Francuske je da bude mirotvorac i posrednik.

Zato sam svoje brojne pozive Putinu iskoristio da mu ukažem na „fundamentalne greške“, koje pravi u Ukrajini.

Štaviše, oni će imati posledice po samog Putina, istoriju, njegov narod i državu.

Makron je priznao.

Međutim, čini se da je stav francuskog šefa države razbesneo neke Ukrajince, a Aleksij Sorokin iz Kiiv Independenta sugeriše da je Makronov očaj, da „ne ponizi Putina“ uspešno ponizio samog francuskog predsednika.

Makronovi komentari izazvali su kritike i u zapadnoj Evropi.

Nil Gardiner, bivši pomoćnik bivše britanske premijerke Margaret Tačer, kritikovao je francuskog lidera, kao „Putinovog de fakto zvaničnog predstavnika u Evropi” i optužio njegovu administraciju, da „obožava diktatore i podriva i deli NATO.

Zanimljivo je da je u ovom slučaju Makron smenio bivšu nemačku kancelarku Angelu Merkel, koja je često dobijala ovu titulu, kao „Putinov predstavnik”.

Ali uprkos kritikama, zvanični Pariz održava most ne samo sa Moskvom, već i sa Zapadom, kritikujući Kremlj i istovremeno pozivajući na saradnju i zadržavajući čak i iluzornu šansu za diplomatski uspeh.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …