Kineski misteriozni svemirski brod sleteo, nakon 300 dana u orbiti!

Dugotrajna saga najnovije svemirske misije Kine završena je kada je ponovno upotrebljivo vozilo izvelo drugu tajnu misiju, koja je trajala mnogo duže od prvog leta.

Kinesko svemirsko vozilo sletelo je u ponedeljak na svemirski centar Jiuquan, saopštila je Kineska korporacija za vazdušnu i svemirsku tehniku.

Bezpilotno svemirsko vozilo se vratilo na svoju lansirnu rampu na severozapadu Kine nakon provedenih 276 dana u orbiti Zemlje.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kineski državni mediji nazvali su misiju uspehom, dok je CGTN primetio da je nedavni let svemirskog broda označio veliki napredak u istraživanju tehnologije višekratne upotrebe svemirskih vozila.

Do sada je vrlo malo informacija o samoj misiji došlo do javnosti, uključujući i razlog, zbog kojeg se kinesko svemirsko vozilo nalazilo u orbiti.

U novembru 2022. godine, 18. eskadron za odbranu svemira američke Svemirske snage pratio je objekat, koji bi mogao biti izbačen iz svemirskog broda.

Iako tačan identitet misterioznog objekta nije potvrđen, stručnjaci veruju da bi mogao biti satelit korišćen za praćenje kineskog svemirskog broda.

Eksperimentalno svemirsko vozilo lansirano je 5. avgusta 2022. kao tajni teret na raketi Dugi marš 2F.

Prvi let svemirskog broda dogodio se još 2020. godine, kada je proveo samo dva dana u orbiti pre povratka na Zemlju.

Drugi put u orbiti, svemirsko vozilo letelo je na većoj visini i mnogo duže vreme.

Neposredno nakon lansiranja, svemirski brod se nalazio u orbiti od oko 215 milja do 369 milja (346 kilometara do 593 kilometra), pod uglom od 50 stepeni, u odnosu na ekvator.

Kineski svemirski brod je proizvod Kineske akademije za tehnologiju lansiranja vozila, državnog proizvođača, koji proizvodi civilna i vojna svemirska lansirna vozila.

Ideja je stvoriti hibridnu letelicu i svemirski brod koji će biti lansiran u svemir uz pomoć tradicionalne vertikalne rakete.

Svemirski brod funkcioniše kao konvencionalni avion u Zemljinoj atmosferi i kao svemirski brod u svemiru, omogućavajući višekratno upotrebljivo vozilo da izvrši misije u svemiru, a zatim se vrati na površinu, gde izvodi horizontalno sletanje.

Svemirske snage Sjedinjenih Američkih Država imaju svoj sopstveni svemirski brod; Boeing X-37 lansiran je u maju 2020. godine za svoj šesti test let i vratio se na Zemlju u novembru 2022. godine, nakon provedenih, više od dve godine u orbiti.

To je mnogo duže od kineskog svemirskog broda ali eksperimentalno vozilo dobija sve više vremena u orbiti, sa svakim letom.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …