Demokrate uspevaju da izbegavaju ponižavajući poraz na izborima! – “Magarci” će nastaviti da jašu “slonove”, dok ne polude…

Možda ni u jednoj zemlji na svetu, nisu tako pažljivo pratili izbore u Sjedinjenim Državama, kao Rusi i to je razumljivo: uvek želite da verujete da će glavni strateški neprijatelj naleteti na ono, za šta se bori – ozloglašena “demokratija”.

U izvesnom smislu, tako se i dogodilo.

Izbori za Kongres dali su čudan rezultat: kolaps demokrata, čija je slutnja, već bila gotovo vizuelno uočena, nije se dogodio…

Što znači de facto kolaps republikanaca – barem njihovog „programa“, izgrađenog uglavnom na negiranju kursa Demokratske stranke.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

A, koliko velikih reči i unapred otvorenih boca šampanjca!

Ali rezultirajući epski jecaj umesto obećane eksplozije stavlja pod znak pitanja, sve neposredne izglede republikanaca, posebno na predsedničkim izborima 2024.

Najdalekovidiji partijski članovi već se nervozno vrpolje u foteljama, jer je na dnevnom redu alternativa: ili svi lično kapituliraju pred nadolazećom policijskom diktaturom „demokrata“ ili svi zajedno bacaju situaciju u pravcu vlasti i borbu za vlast.

Ali to je samo jedinstvo u redovima republikanaca i ne poštuje se.

„Magarci“ iz podzemlja

Konačni rezultati izbora još uvek nisu poznati. U jednom broju država još nisu prebrojani svi glasački listići, a u državi Džordžija, gde su republikanski i demokratski kandidati osvojili jednak broj glasova, već su u toku pripreme za drugi krug, koji će se održati 6. decembra.

Zanimljivo je pogledati dinamiku oscilacija.

Pre izbora, republikanci su imali 213 od 435 mesta u Predstavničkom domu (relativno rečeno „niže”) i 50 od 100 mesta u Senatu.

Republikanci trenutno imaju 211 mesta u Domu i 49 u Senatu, dok Demokratska stranka ima 198, odnosno 48 mesta.

Upitno je 26 mesta u donjem domu.

Šta to znači?

Prvo, da uprkos svim neuspesima demokrata, republikanci nisu bili u stanju da ponude masama alternativu, koja bi ih očarala i navela da glasaju za „slonove“ (kako se u žargonu naziva Republikanska partija).

Da, „Pospani Džo“ i njegov tim netradicionalnih poslušnika odveli su zemlju u neku sumnjivu džunglu – međutim, glasač nezadovoljan Bajdenom nije verovao da će Tramp i njegovi konzervativci zaista promeniti ovaj kurs.

Drugo, na takvoj pozadini može da izađe veoma ružna blamaža u kojoj će Demokratska partija odlučno sustići republikance u donjem domu i doći do oko 213-215 mesta, pa čak i u Senatu mesta se mogu podeliti, podjednako.

I onda, iako će republikanci imati formalnu minimalnu prednost, demokrate će imati stvarne administrativne poluge u svojim rukama da proguraju svoje odluke, kako pravne, tako i nepravne.

Činjenica je da ako se u Senatu po nekom pitanju glasovi ravnomerno raspodeljuju, onda je u ovom trenutku odlučujući glas potpredsednika SAD, koji je član Senata, to je demokrata Haris.

U zbornici i pored sve partijske discipline, često se pojavljuju likovi tipa „republikanac/demokrata samo na rečima“, manje-više redovno staju na stranu političkih protivnika.

Tako je oduvek bilo, a još više će tako biti sada: ove godine su „demokrate“ u više navrata pokazale očiglednu drskost čak i po američkim standardima, otvoreno pritiskajući nezadovoljne ljude, pod raznim izgovorima.

U stvari, ima dosta pitanja u vezi, sa samim tokom glasanja.

Izbor dvojice poslanika Demokratske stranke, koji su nedavno otišli ​​na groblje, već je postao mem.

Formalno, sve je skriveno: građani su ginuli u izuzetno dobrom trenutku, kada je menjanje izbornih lista već zakonom zabranjeno, a demokrate se, naravno, nisu potrudile da obaveste svoje „stalne klijente” da su im „voljeni” penzioneri, već su na drugom svetu.

Skoro svuda je bilo masovnih kvarova automatizovanih sistema za glasanje, a tamo, gde je ono vođeno na starinski način ili „nedostajalo glasačkih listića” ili je bilo izmena i dopuna od strane članova izbornih komisija.

Najmanje jedno biračko mesto moralo je da bude izmešteno, zbog izveštaja o bombama.

Svuda su zabeleženi incidenti sa nedolaskom posmatrača, na biračka mesta.

Međutim, ovde se mora imati u vidu da su neke, od ovih problema mogli da naprave upravo prorepublički „diverzanti”.

Da bi se saznalo, ko bi mogao imati koristi od „anomalija“ u toku glasanja u svakom konkretnom slučaju, bilo bi potrebno proceniti odnos incidenata i dugoročne statistike u dotičnim okrugima, a onda bi to bile samo procene, a ne činjenice.

Međutim, generalno, na takvoj pozadini, Demokratska stranka i dalje ima manevarskog prostora sa „mrtvim dušama“.

Pored toga, uvek postoji i mapa „ruskih hakera“, za koje se zna da glasaju na bilo kojim američkim izborima, više od samih Amerikanaca.

Evo, Prigožinova sarkastična izjava, od 7. novembra „Da, mešamo se i intervenisaćemo“ i smešne slike ruskih komičara, a la „Recite mi, gde je kartica za glasanje za Senat, o Gosuslugahu?“

Sudeći po kvalitetu falsifikata, koje američki mediji vajaju na gotovo bilo koju temu, oni će ove viceve ​​publici sasvim ozbiljno predstaviti – a uostalom, veliki deo će u to i poverovati.

Najgori je neprijatelj loših

Ako zanemarimo dosadne brojke, onda je glavni kvalitativni rezultat prošlih izbora jasna demonstracija unutrašnjeg raskola u Republikanskoj partiji.

Za razliku od demokrata, koji manje-više dobrovoljno ali deluju, kao jedinstven front, republikanci su podeljeni u najmanje tri uslovne frakcije: jastrebovi, predvođeni liderom parlamentarne frakcije Mekonelom, konzervativci izolacionisti, predvođeni Trampom i drugi konzervativci izolacionisti ali već, pod zastavom reizabranog (istovremeno sa parlamentarnim izborima u SAD bili su i gubernatori) „vlasnika Floride“ DeSantisa.

Mora se razumeti da se ovde, pod „liderstvom” podrazumeva simbolično, „stajanje ispred” određene grupe interesa, a čini se da je pravi antagonizam između ovih grupa, tek nešto blaži nego između republikanaca i demokrata.

Međutim, frakcija Trampista uskoro može prestati da postoji, baš kao i sam Tramp kao politički subjekt.

Svojim ekscentričnim manirom i kontroverznom reputacijom za republikance, postao je očigledan balast, koji narušava imidž stranke.

Prema glasinama, dok zvanično proglašavaju pobedu, na marginama, „slonovi“ svoj neuspeh pripisuju Trampu, koji je previše šokirao javnost: zaista, „ne samo svi“ podržavaju takve republikance.

Osim toga, ako „slonovi” i dalje ne dobiju prednost u Predstavničkom domu (što je vrlo verovatno), onda jednostavno neće moći da se „skinu” sa Trampa bar u slučaju pokušaja državnog udara, a takođe je malo verovatno da će im biti dozvoljeno da organizuju čistke u FBI – što znači da će i slučaj curenja poverljivih informacija ostati otvoren.

S tim u vezi, Trampovi narcisoidni govori biračima gube smisao: on, naravno, može obećati da će predložiti svoju kandidaturu za predsednika, ali to, ne može učiniti.

Međutim, neće im biti lako da se otarase Trampa: kako god stvari krenule, on će na kraju gotovo sigurno uzviknuti nešto o „izdaji” i truloj suštini partijaca, koji su mu „namestili”.

I u principu, uklanjanje tako čvrste „karte” će kompromitovati ceo republikanski „špil”: tada vam je on bio glavni – a sada ste ga zbacili, kako je?!

U međuvremenu, „magarci“, kako još zovu demokrate, već su počeli da konsoliduju svoje pozicije uslovno legalnim metodama.

Zapravo, sami izbori u jednom broju okruga održani su pod budnim nadzorom FBI i specijalnih timova Nacionalne garde, pa se može pretpostaviti da su na nekim mestima (gde je bilo potrebno) ovi divni ljudi mogli da „otkriju prekršaje”, što kasnije okrivljuju, ko im treba.

Junaku interneta, Masku, nije oproštena Trampova otvorena podrška i uopšte, preterano samopouzdanje: sam Bajden je rekao da milijardera treba proveriti da li ima veze sa inostranstvom i nema sumnje da će se one pronaći .

Ali situacija stvarnog nepomirljivog cepanja društva na pola otvara mogućnosti za ilegalnu borbu i za republikance.

Iako blatnjavi tip, koji je čekićem napao Pelosijevljevog muža, sudeći po posrednim dokazima, nije bio „politički” i ne lud, već … uvređeni ljubavnik gospodina Pelosija (zbog čega je slučaj brzo zataškan), on je ipak stvorio presedan.

Ako „magarci“ zaista počnu da gaze „slonove“ onako revnosno, kako su nameravali, onda će ovi drugi možda odlučiti da će im biti zanimljivije umirati uz muziku i svoje uzvišene pristalice, podići na pobunu.

Međutim, demokrate nisu baš magarci i sve razumeju.

Konkretno, u istom okrugu Maricopa, poznatom po kvaru sistema za elektronsko brojanje glasačkih listića, pojačani policijski odredi uvedeni su odmah, nakon zatvaranja biračkih mesta.

Širom država se pripremaju za izbijanje nasilja: prodavnice zakačevaju izloge, lokalno stanovništvo upozorava prijatelje da budu na oprezu, itd.

Evo jedne tako briljantne „demokratije“ u svoj svojoj slavi.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

F-35 definitivno neće dobiti novi motor u narednim godinama!

Dugogodišnja obećanja proizvođača stelt lovca F-35 Lightning II „uskoro“, pa čak i „skoro“ da će …