Hapse se Srbi na Kosovu i Metohiji i otima im se imovina!

Dok su medijatorima iz EU usta puna “deeskalacije” i dok njihov miljenik Aljbin Kurti neometano sprovodi svoj plan za tiho čišćenje Srba sa Kosova i Metohije, na desetine naših sunarodnika u južnoj pokrajini mesecima tavori u zatvorima i to uglavnom na pravdi Boga.

Poslednji primer bivšeg policajca Slađana Trajkovića, protiv kojeg je podignuta optužnica zbog navodnog proterivanja 20.000 Albanaca iz sela oko Vučitrna, iako on lično i njegov advokat nisu mogli da se suoče sa svedocima, za koje se osnovano sumnja da su lažni, otvorio je mučnu priču o srpskim zatvorenicima u lažnoj državi.

Tako je, recimo, Duško Arsić (48) iz Matičana kod Prištine uhapšen kada je podneo tužbu zbog uzurpacije svoje imovine u ovom selu. Priveli su ga pred decom 8. decembra 2021. na administrativnom prelazu Jarinje, posle povratka iz suda.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U optužnici ga terete za proterivanje građana Prištine, kao i paljenje kuća.

Postupak i dalje traje, a Arsić se kao i svi Srbi optuženi za navodne ratne zločine nalazi u pritvoru zatvora visokog rizika u Grdovcu kod Podujeva.

– U ovom predmetu tokom izricanja presude nije dato obrazloženje ni jednom jedinom rečju zašto je Arsić kriv i koji su to dokazi i zaista mogu reći da su se u ovom predmetu sudije obrukali i kao ljudi i kao pravnici – naveo je posle izricanja presude advokat Dejan Vasić.

On napominje da su dva svedoka u slučaju Arsića davala različite izjave, dok rodbina tvrdi da je pravi razlog hapšenja imovina koju nije želeo da proda onima koji su lažno svedočili protiv njega.

Da su mnogi sudski procesi protiv Srba na KiM usmereni s namerom da im se oduzme imovina, na najsuroviji način odslikava primer Milorada Đokovića (56) iz Vitomirice kod Peći kojem je nedavno srušena kuća koju je uspeo da povrati sudskim putem.

On je uhapšen 26. juna prošle godine pod sumnjom da je počinio navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

– Lokalne vlasti i pravosuđe čine sve da onemoguće ovog povratnika u Metohiji da živi na svom imanju u Vitomirici gde je do hapšenja proteklih petnaestak godina bio jedini Srbin – pojasnio je za “Novosti” advokat Vasilije Arsić, napominjući da se Đoković 2006. godine vratio u svoj rodni kraj iz Crne Gore i da ni kriv ni dužan leži u Podujevu gde mu je do sada već pet puta produžavan pritvor.

I Gavrilo Milosavljević (63) iz Istoka uhapšen je decembra prošle godine kada je pokušao da oslobodi stan svoje majke koja je kidnapovana u ovom metohijskom mestu 1999.

Umesto da se vrati u svoj dom, prištinske privremene vlasti su ga privele zbog navodnog ratnog zločina, a na osnovu izjava svedoka u koje njegov advokat nije imao uvid.

Milosavljević je i dalje u pritvoru.

Zlatan Krstić iz Nerodimlja, koji je i pre ali i posle 1999. živeo u Kragujevcu, osuđen je pred Osnovnim sudom u Prištini na 14,5 godina zatvora iako ga nijedan od deset svedoka nije optužio…

Čak je i glavni svedok izjavila da on nije osoba koju sumnjiči za ubistva članova svoje porodice.

I u ovom slučaju, prema tvrdnjama advokata, u pitanju je pokušaj da se reši pitanje imovine.

Ni Svetomira Bačevića (67) iz Belog Polja kod Peći, koji je uhapšen decembra 2020. za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđen na pet godina, glavni svedok, žena koju je navodno pokušao da kidnapuje nije optužila pred sudijom.

Međutim, kao svedoci pojavili su se Albanci kojima nije želeo da proda imovinu.

– Suštinski razlozi hapšenja Srba na KiM jesu da se raseljena lica odvrate od povratka, a oni koji žive proteraju sa svojih ognjišta – navode politički predstavnici Srba sa KiM.

Novosti online

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …