Mile Dodik preleteo pola Hrvatske bez nadzora u helikopteru MUP-a Srbije!

Helikopter MUP-a Srbije registarske oznake YU-VIP F-WWOC kojim je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u utorak sleteo na Hvar, ušao je u Hrvatsku kao obična civilna letelica, piše Jutarnji list.

To, navode, proizilazi iz odgovora Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) Jutarnjem listu u kojem stoji da je „plan leta za navedeni let Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe dostavio ARO (ATS Reporting Office) aerodroma Banjaluka.

U planu leta nije bio naznačen nikakav poseban status leta u za to predviđenoj rubrici“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

To znači da su službena tela Republike Srpske i Srbije u potpunosti izigrala službena tela Republike Hrvatske i prekršila su sve važeće diplomatske protokole jer su državnu letelicu prijavili kao najobičniju civilnu.

U odgovoru HKZP-a se takođe navodi da „podaci iz plana leta ne sadrže podatke o identitetu putnika te stoga HKZP nije imao informacije ko se nalazi u helikopteru“.

Za razliku od njih, hrvatske službe sigurnosti znale su tko ovim helikopterom dolazi na Hvar.

Kako smo doznali, nekoliko dana ranije Kancelarija predsednika obavestila je policiju da u Hrvatsku dolazi helikopter s pet putnika te su radi granične kontrole prosleđena i njihova imena.

I policija je prethodno obaveštena da će s Dodikom doći i njegovo obezbeđenje koje sa sobom ima osobno naoružanje, što je rešeno uobičajenim protokolom.

Prihvat putnika na heliodromu na Hvaru preuzeli su delatnici Ureda za poslove sigurnosti MUP-a, koji su svojim automobilima prevezli goste do predsednikove rezidencije.

Stoga neverovatno zvuče reči premijera Andreja Plenkovića kako nije znao da je Dodik došao na Hvar sve dok na internetu nije video da Aleksandar Vučić kaže da je došao helikopterom Republike Srbije.

Valjda ga je o tome trebao obavestiti ministar unutrašnjih poslova čiji su ljudi to znali nekoliko dana pre i osiguravali ga na Hvaru.

Najveći sigurnosni propust u ovom slučaju jeste ulazak helikoptera MUP-a Srbije u vazdušni prostor Hrvatske koji je praktički preleteo pola Hrvatske bez nadzora.

Koju opremu je letelica imala i je li let eventualno iskorišten za određena snimanja terena i objekata, ostaje nepoznato.

Jutarnji list

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …