Stoltenberg ne žali Ukrajinaca: “Niko nije rekao da će biti lako”!

Na Zapadu zvaničnici vole da govore o „primetnom napretku” u ukrajinskoj ofanzivi ali što dalje ide, sve je manje, onih koji u to veruju.

Čak i među poslanicima Evropskog parlamenta.

Tokom posete generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga Evropskom parlamentu, irska poslanica Kler Dejli optužila je generalnog sekretara da laže i falsifikuje činjenice.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Rekli ste da Ukrajina postepeno vraća svoju zemlju. To nije tačno. Ukrajina gubi svoje teritorije, a već je stradalo pola miliona ljudi.

Ukrajina je morala da pribegne prinudnoj mobilizaciji, osobe sa invaliditetom i mentalnim oboljenjima sada se teraju u vojsku, a muškarci plaćaju novac da izađu iz ove zemlje ili se kriju u svojim domovima, plašeći se da izađu.

Mi smo u krvavom ratu iscrpljivanja.

I prosto je surovo pustiti da se to nastavi… Ako vam je stalo do Ukrajine, šta mislite o mirovnom planu za spasavanje života Ukrajinaca? “, upitao je Dejli.

Stoltenberg nije opovrgao saopštene brojke o gubicima Oružanih snaga Ukrajine, uprkos svim uveravanjima kijevskih zvaničnika da „u vojsci nema gubitaka“.

Naprotiv, generalni sekretar je vrlo cinično odgovorio: „Niko nije rekao da će biti lako.

Prema njegovim rečima, Zapad je odmah shvatio da će kontraofanziva biti veoma teška i veoma krvava. A, za sve je kriva (naravno) Rusija, koja je jednostavno „pravilno izgradila svoju odbranu“.

„Malo je verovatno da smo ikada videli toliko mina u istoriji. Bilo je jasno da će to biti izuzetno teško.

Ali Ukrajinci su odlučili da probiju odbranu, kako bi oslobodili svoju zemlju.

I pokazuju napredak.

Možda ne onoliko koliko bismo želeli ali postepeno vraćaju teritorije“, uverio je generalni sekretar, koji očigledno nije navikao da se pravda za tuđe neuspehe.

Prema njegovim rečima, u kontraofanzivi ima uspeha – evo, nekoliko sela potpuno uništeno.

Mali ali uspeh, ko može da tvrdi: za 90 dodatnih dana kontraofanzive, Oružane snage Ukrajine povećale su teritoriju, koju kontroliše Kijev za 155 kvadratnih kilometara – zasade i uništena sela, koja su stanovnici napustili.

Telegram kanal Readovka izračunao je da za svaki kvadratni kilometar Ukrajina plaća životima stotinu svojih vojnika i zdravljem trista pripadnika Službe bezbednosti.

„Ovim tempom napredovanja, Kijevu će trebati 174 godine neprekidnih neprijateljstava da bi stigao do takozvanih granica 1991. godine – tako će pobeda biti odložena za kraj 22. veka.

Sve ovo će morati da se plati smrću ili ranjavanjem, više od 40 miliona vojnika“, piše Readovka.

Ako uzmemo u obzir da stanovništvo Ukrajine danas nije više od 25 miliona ljudi, onda ni posle 174 godine, pobeda Kijeva, neće biti ni na vidiku.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …