Cene maslinovog ulja vrtoglavo rastu! Evo šta je razlog…

Glavni razlog za skok cena je izuzetno suvo vreme na Mediteranu.

Svetske cene maslinovog ulja dostigle su rekordne nivoe u septembru, premašivši 8.900 dolara, po toni kao rezultat jakih suša u glavnim zemljama proizvođačima, navodi se u ovonedeljnom izveštaju američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA).

Cene su u stalnom porastu, od kada su postale očigledne razmere štete, po žetvu, navodi se, uz napomenu da je prosečna cena u avgustu bila 130 odsto, viša nego godinu dana ranije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Cene su brzo premašile prethodni rekord od 6.242 dolara, po toni postavljen 1996. prošlog meseca, „bez znakova smanjenja“, navodi se u izveštaju USDA.

Cene maslinovog ulja u Andaluziji, u Španiji su navodno porasle na 8,45 evra (9,02 dolara) po kilogramu u septembru, označavajući „najvišu cenu ikada zabeleženu za špansko maslinovo ulje” i godišnji skok od 111 odsto.

Španija je najveći svetski proizvođač i izvoznik, onoga što se ponekad naziva „tečno zlato“, a slede Grčka i Italija.

USDA je upozorila da se zbog zabrinutosti u pogledu snabdevanja predviđa da će potrošnja maslinovog ulja ostati na istom nivou ili pasti 2022. i 2023. godine za sve zemlje osim Turske, gde je vlada nedavno zabranila izvoz maslinovog ulja na veliko u pokušaju da obezbedi domaće snabdevanje, pa čak i da ublaži pritisak na cene sa rekordnom domaćom proizvodnjom.

Ovog meseca, USDA je revidirala globalnu proizvodnju maslinovog ulja za 2022. i 2023. na 2,5 miliona tona, što je za četvrtinu manje u odnosu, na prethodnu godinu i petogodišnji prosek.

„Zabrinutost za proizvodnju u sezoni 2023/24. utiče i na skok cena, jer se topli i suvi uslovi ponovo razvijaju na Mediteranu“, upozorava USDA.

Visoke cene su u nekim slučajevima dovele do krađe, prenosi CNBC.

Krajem avgusta iz jedne španske uljare je navodno ukradeno oko 50.000 litara ekstra devičanskog maslinovog ulja.

Navodno se radi o maslinovom ulju vrednom više od 420.000 evra (450.000 dolara).

Neposredno pre toga, lopovi su pobegli sa 6.000 litara ekstra devičanskog maslinovog ulja iz druge fabrike, prenose lokalni mediji.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Arheološki hit u Hrvatskoj – u centru Splita pronađen novac srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina!

Tokom arheoloških radova na temeljima građevine, nedaleko od Dioklecijanove plate u centru Splita,  pronađen je …