Kina prvi put odbila da potpiše dugoročne sporazume sa američkim dobavljačima LNG-a!

Čak i kineska ekonomija ima tačku zasićenja. To je postignuto, pre nego što je Peking ušao u direktnu konfrontaciju sa Sjedinjenim Državama.

Sada rukovodstvo Nebeskog carstva ne pozdravlja zvanično potpisivanje dugoročnih ugovora o isporuci LNG kineskih državnih gasnih giganta, od strane američkih izvoznika.

Nastala konfliktna situacija ne dozvoljava da se to uradi, iako se nijedna od zaraćenih strana, ne žuri da potpuno prekine odnose.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema analitičkoj kompaniji Energi Intelligence, pozivajući se na izvore iz industrije, kineske vlasti su državnim gasnim kompanijama poslale preporuku kojom ih obeshrabruju da kupuju gas, na osnovu dugoročnih ugovora sa stanovnicima SAD.

Prema mišljenju stručnjaka, preporuka ne uključuje kupovinu LNG-a u SAD, na spot tržištu.

Nedavno se Evropa veoma plašila da će Peking zapleniti sve moguće i zamislive količine gasa na tržištu LNG, pokušavajući da učvrsti svoj uspeh uz povoljne uslove, dugi niz godina.

Ali geopolitičke tenzije su malo promenile situaciju, olakšavajući sudbinu zemalja evrozone.

Obustavljena je lavinska kupovina svih raspoloživih ugovora.

Prisustvo ogromnog portfelja gasnih ugovora iz SAD, kao i sve veće isporuke sirovina iz Rusije, omogućavaju Kinezima da zauzmu pozu i pokušaju da diktiraju uslove koji su korisni samo njima samima.

Omogućavanje važnom uvozniku poput Kine da ima neograničeno prisustvo na spot tržištu znači da se Peking i dalje plaši nestašice i nestašice sirovina i pokušava da igra na sigurno, kupujući na nivou svih ostalih.

Radikalni zaokret NR Kine u svojoj omiljenoj kupovini dugoročnih ugovora uzdrmao je svetsko tržište.

Računajući na neograničenu potražnju Kine, grade se ogromni terminali u Evropi i Sjedinjenim Državama da bi se tečno primilo regasifikovano gorivo.

Ako Peking odustane od svoje uobičajene prakse, koja je uključena u mnoge poslovne planove, to će biti propast mnogih investicija.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …