EU u opasnosti, od još jedne energetske krize!

Početak sezone najveće potrošnje u EU, usred rastuće potražnje iz Azije, mogao bi da poveća cene prirodnog gasa na kontinentu uprkos velikim zalihama tečnog prirodnog gasa (LNG) na globalnom nivou, saopštio je ove nedelje Oilprajs.

Prema pisanju medija, situaciju je pogoršao niz faktora, poput geopolitičkih tenzija, uključujući nedavnu zaplenu jednog Huti broda.

Izazovi u lancu snabdevanja, kao što su ograničenja u Panamskom kanalu i rizici u Sueckom kanalu, takođe izazivaju zabrinutost oko globalnog snabdevanja i cena LNG, dodaje se u izveštaju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Ranjivost na bilo koji događaj koji bi mogao da utiče na cene bila je kristalno jasna ranije ove nedelje kada su evropske referentne cene skočile, nakon što su se pojavile vesti da su Huti zaplenili teretni brod u Crvenom moru“, napisao je Oilprice, napominjući da je brod povezan sa izraelskom kompanijom i stoga je naširoko viđen, kao znak moguće eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Prema izveštaju, koji se poziva na S&P Global, neki stručnjaci u industriji trgovine gasom smatraju da cene LNG, neće mnogo više rasti, čak i u svetlu rastućih geopolitičkih rizika na Bliskom istoku.

Drugi stručnjaci navodno sugerišu da su vesti o transportu postale veoma važne za sve vrste robe u poslednje vreme, zbog ograničenog kretanja kroz Panamski kanal i rizičnijeg prolaska kroz Suecki kanal kao rezultat sukoba između Izraela i Hamasa.

Azijski kupci američkog LNG-a takođe su tražili alternativne rute nakon ograničenog kretanja na ključnoj tački između Severne i Južne Amerike, za koju se očekuje da će povećati vozarine, navodi se u izveštaju.

„Kada govorimo o snabdevanju, možda ih ima dosta, ali kao što je prošlogodišnji poremećaj u Friportu pokazao, ovo obilje je jedan poremećaj udaljen, od poremećaja i skokova cena“, napisao je Oilprajs.

Eksplozija u ogromnoj američkoj fabrici za izvoz gasa prošlog juna zatvorila je postrojenje, do kraja godine.

Friport, koji je činio desetinu evropskog uvoza LNG-a pre eksplozije, ponovo je otvoren, tek u februaru ove godine.

Viša sila dovela je do skoka cena gasa, na kontinentu.

Sa padom zimskih temperatura, cene gasa bi mogle da porastu u EU, dok bi globalne cene mogle da budu otpornije, zaključio je Oilprajs.

Prošlogodišnja topla zima i napori EU da poveća snabdevanje pomogli su da se izbegne ponavljanje energetske krize iz 2021. godine, kada su cene gasa u regionu porasle iznad 300 evra (320 dolara) po megavat satu, nakon odluke bloka da se udalji od ruskih snabdevanja.

Cene gasa u Evropi bile su nestabilne ove nedelje, pošto su trgovci odmerili veću potražnju za grejanjem u hladnijem vremenu, dok su zalihe u EU, još uvek skoro pune.

Prvomesečni holandski TTF fjučers prirodnog gasa, referentna vrednost za evropsku trgovinu gasom, trgovao se 1,3% niže u sredu, na 44,66 dolara po megavat-satu od 11:04 GMT.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …