Džinovski opasan objekat, na površini Sunca, okrenuo se prema Zemlji!

Prošle jeseni, NASA-in Mars rover uočio je ogromnu tačku, na površini Sunca — a sada ova ogromna anomalija gleda direktno, u našu planetu.

Očekuje se da će sunčeva pega izazvati neverovatno snažno izbacivanje koronalne mase (CME) prema Zemlji…

Izbacivanje koronalne mase nastaje kada intenzivni poremećaji, na površini Sunca izbacuju velike količine plazme u ogroman Sunčev sistem.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ove moćne emisije, poput džinovskih oluja, pomeraju naelektrisane čestice, ka različitim planetama na njihovoj putanji, uključujući našu Zemlju.

Kada se čestice sudare sa magnetnim poljem naše planete, to pokreće seriju geomagnetnih događaja ogromnih razmera.

Iako sunčeve pege nisu ništa novo, njihov značaj leži u njihovoj zapanjujućoj veličini.

U avgustu je rover Perseverance napravio zapanjujuće otkriće, zabeleženo na fotografijama.

SpaceVeather je skrenuo pažnju na neobičnu pojavu – sunčevu pegu koja je bila toliko ogromna da se mogla videti, čak i sa Marsa.

Ovo neverovatno otkriće otkrilo je da je sunčeva pega bila neviđene veličine i mase.

Region gde se ovaj fenomen dogodio, poznat kao AR3576, ima izuzetnu osobinu: ovde su se formirala ne jedno, već najmanje četiri tamna jezgra.

Iznenađujuće, svako od ovih jezgara bilo je ogromno koliko i naša Zemlja.

Pored svoje izuzetne veličine, koja se lako može posmatrati sa Zemlje koristeći samo par zaštitnih naočara, ova impresivna anomalija, nažalost, ima destruktivni potencijal koji bi mogao da izazove značajne poremećaje u funkcionalnosti elektronskih uređaja, na našoj planeti.

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) nedavno je izdala saopštenje za javnost u kojem upozorava, na potencijalne rizike povezane sa AR3576, solarnim regionom koji ima sposobnost da proizvodi baklje klase X.

Prepoznate kao najintenzivniji oblik solarne aktivnosti, ove baklje emituju ogromne količine elektromagnetnog zračenja.

Prema NASA-i, emisije iz baklji X-klase mogle bi da izazovu široko rasprostranjene poremećaje u globalnim sistemima za prenos energije, što bi na kraju moglo dovesti, do potpunog nestanka struje u različitim delovima sveta.

Solarne baklje i energija koju oni proizvode nedavno su izazvali privremene nestanke radija u Sjedinjenim Državama u decembru iu južnom Pacifiku, pre samo nekoliko dana.

Ovi fenomeni su jasni pokazatelji da ulazimo u period povećane geomagnetne aktivnosti – fenomen za koji su naučnici u početku očekivali da će dostići vrhunac, do 2025. godine.

Ovaj solarni maksimum je svemirski vremenski ekvivalent sezone uragana.

Tada vidimo najveće oluje.

Ali za razliku od sezone uragana, koja traje nekoliko meseci, solarni maksimum traje nekoliko godina — Istraživač NOAA Mark Miš, o eri svemirskih oluja prošle godine.

Na osnovu trenutne solarne aktivnosti, jasno je da Sunce postaje sve agresivnije, ne ostavljajući nam drugog izbora osim da pokušamo da se izborimo sa posledicama upravo ovde, na našoj planeti.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Arheološki hit u Hrvatskoj – u centru Splita pronađen novac srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina!

Tokom arheoloških radova na temeljima građevine, nedaleko od Dioklecijanove plate u centru Splita,  pronađen je …