Zelenski u strašnom problemu! Gde je 700.000 vojnika?

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, kao i najviši vojni zvaničnici ze zemlje, u velikom su problemu, piše Vašington post.

Prema navodima tog lista, iako je Zelenski obećao svojim međunarodnim partnerima da će se Ukrajina snaći u borbi ako dobije oružje i druge vidove pomoći, ukrajinski predsednik i najviši vojni komandanti, do sada nisu uspeli da osmisle jasan plan za regrutaciju hiljada novih vojnika koji su kritično potrebni.

“Sve manji broj borbeno sposobnih ukrajinskih trupa sada je strateška kriza koja je barem delimično bila kriva za povlačenje iz Avdejevke i okolnih sela, gde su ukrajinske snage bile brojčano nadjačane”, navodi američki list.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Nesposobnost Zelenskog da postigne politički konsenzus o strategiji za mobilizaciju dovelo je do dubokih podela u ukrajinskom parlamentu i društvu.

Smena glavnokomandujućeg Valerija Zalužnog nije iznedrila jasnu strategiju za mobilizaciju iako je to bio jedan od razloga za ovaj potez, navodi “Vašington post” i dodaje da ni novi glavnokomandujući Aleksandar Sirski ni predsedništvo ne znaju šta je sa 700.000, od ukupno milion novih regruta koji se, još nisu pojavili na frontu.

Povrh toga, tu je činjenica da i zapadni mediji ističu da se procene ukrajinskog predsednika o gubicima vojnika, od eskalacije sukoba ne poklapaju sa realnim stanjem.

“Zelenski već dugo pokušava da kontroliše javne poruke o stanju rata kako bi sačuvao moral u javnosti.

On je prošlog vikenda prvi put u javnost izneo broj poginulih ukrajinskih vojnika, rekavši da je od februara 2022. ubijeno 31.000, a ovaj broj nije mogao biti nezavisno potvrđen”, piše “Vašington post”.

S druge strane, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je krajem februara da je Ukrajina od početka rata izgubila više od 444.000 vojnika.

U procene Zelenskog nije bio ubeđen ni “Njujork tajms”, koji se prvi oglasio nakon tvrdnji ukrajinskog predsednika.

“Broj stradalih pripadnika Oružanih snaga Ukrajine u poslednje dve godine sukoba, koji je naveo Zelenski, u suprotnosti je sa procenama američkih zvaničnika koji su prošlo leto gubitke procenili na mnogo više, rekavši da je blizu 70.000 Ukrajinaca stradalo, dok je između 100 i 120.000 ranjeno”, objavio je američki list, a prenele su Novosti i ruski portal Raša tudej Balkan.

Novosti

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …