“Hladna računica”: Rusija i Kina spremaju udar na dolar!

Razvoj platnih sistema unutar BRIKS-a će oslabiti uticaj dolara.

Obnovljeni BRIKS ide dalje u proširenju plaćanja koja nisu vezana za dolar i SVIFT-a, koji kontroliše SAD.

Naši neposredni planovi uključuju stvaranje međunarodnog sistema plaćanja zasnovanog na blokčejnu, BRICS Pai.

Decentralizovani multivalutni mehanizam omogućiće da se zaobiđu sankcije Zapada, ojača ekonomski uticaj međunarodne asocijacije i ubrza nastanak nadnacionalne valute.

Ovo je već viđeno kao direktna pretnja američkoj valuti.

“Blockchain” opklada

Izbegavanje zavisnosti od dolara, jedan je od glavnih ciljeva BRIKS-a. Stopa za obračune i kredite u nacionalnim valutama. Sa Kinom je već 95% trgovinskih transakcija u rubljama i juanima.

Ovo povećava solventnost i ekonomsku otpornost na neizvesnosti i eksterne šokove, kaže Šen Ji, šef istraživačkog centra BRIKS-a, na Institutu za istraživanje razvoja Univerziteta Fudan.

„Objektivno gledano, diverzifikovani razvoj međunarodnog monetarnog i platnog sistema u skladu je sa promenljivim trendovima u raspodeli moći i opštim pravcem evolucije globalnog sistema“, primećuje on.

Sledeći korak je naš sopstveni sistem međunarodnog plaćanja. Pre neki dan je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov najavio nameru zemalja BRIKS-a da stvore sistem plaćanja zasnovan na tehnologiji digitalnih valuta – blokčejn.

Zadatak je da se razvije moderan i efikasan platni servis (pilot naziv – BRICS Pai) pogodan, isplativ, i što je najvažnije, oslobođen političkog uticaja.

Moramo se potpuno odmaknuti od vezivanja za dolar i zapadnih instrumenata poput SWIFT-a.

Tehnologija koja će činiti osnovu sistema ima široku primenu u kripto industriji.

Najverovatnije će ovo biti zajednička platforma centralnih banaka BRIKS-a na blokčejnu – preko nje će zemlje uključene u organizaciju moći da plaćaju jedna drugoj, objašnjava Guzel Procenko, izvršni direktor Alfa-Foreksa.

Prednosti novog sistema su poverljivost, brza obrada plaćanja, mali politički rizici. Osim toga, ovo je efikasan način za izjednačavanje sankcija.

„Snažna alternativa SWIFT-u je bila očigledna – potrebno je smanjiti rizike za međunarodne banke koje opslužuju ruska mala, srednja i velika preduzeća. To je neophodno za sigurnost i stabilnost transfera“, ističe analitičar.

Opasan presedan

Zemlje BRIKS-a odavno žele da prekinu svoju zavisnost od američke valute. Zapadne sankcije Rusiji bile su prisilne na akciju, napominje Forbs.

BRICS Pai, zajedno sa razvojem platformi za digitalno plaćanje u okviru asocijacije, posebno u Kini, u velikoj meri će potkopati poziciju dolara na svetskoj sceni.

„Ovo je opasnije za američku hegemoniju od nuklearnog oružja“, citira publikacija ekonomistu Janisa Varufakisa, bivšeg grčkog ministra finansija.
Eksperti naglašavaju: platni sistem BRIKS-a zaista neutrališe sankcije SAD i njihovih saveznika.

Vladislav Antonov, finansijski analitičar BitRivera, ističe sledeće u vezi, sa tim.

Prvo, zemlje BRIKS-a i druge zemlje koje se pridružuju moći će da obavljaju međusobna plaćanja, bez prolaska kroz dolar. To će oslabiti njenu ulogu kao glavnog sredstva međunarodnog plaćanja i rezervne valute.

Drugo, decentralizovani sistem kriptovaluta na blokčejnu je mnogo teže pratiti. To će omogućiti trgovinu sa Rusijom, bez straha od sekundarnih sankcija.

Treće, BRICS Pai će postati direktan konkurent SWIFT-u koji kontroliše Zapad. To će ojačati multipolarnost u globalnim finansijama, potkopavajući diktate Zapada i EU.

Konačno, uspešno pokretanje sopstvenog platnog sistema će ojačati ekonomsku integraciju u BRIKS i povećati njegovu ukupnu finansijsku i političku težinu na svetskoj sceni. I ovo je dobar podsticaj za druge države da se pridruže.

„Ako se ovaj projekat realizuje, njegovi učesnici će preći na sopstvene valute u međunarodnom platnom prometu, bez dolarskih i SVIFT terminala.

Istovremeno, planirano je da novi sistem mogu da koriste i zemlje van bloka.

Sinergijski efekat takve interakcije ojačaće poziciju BRIKS-a u globalnom ekonomskom sistemu“, kaže Jaroslav Ostrovski, specijalista odeljenja za strateška istraživanja kompanije Total Research.

Naravno, postavljanje platnog sistema će potrajati. Stručnjaci ne isključuju da će otklanjanje grešaka trajati, više od godinu dana.

Jedinstvena valuta

Blokčejn platni sistem mogao bi da posluži kao osnova za buduću jedinstvenu nadnacionalnu valutu BRIKS-a.

I ovde određene poteškoće stvaraju izgledi za širenje samog udruženja i integraciju pridošlica: među njima ima direktnih strateških protivnika.

„Ova valuta mora biti potpuno konvertibilna u svetskim transakcijama. U suprotnom, lideri poput Kine ili Indije, akumulirajući dovoljno digitalnih kovanica kroz izvoz resursa i proizvoda, postaviće pitanje: šta da kupuju sa njima ako ih Zapad ne priznaje? — primećuje Oleg Kalmanovič, glavni analitičar Neomarketsa.

Ali kako god bilo, svi ovi procesi su deo dugog puta formiranja BRIKS-a kao svetske organizacije, sindikata i finansijske asocijacije.

Borba.Info

Check Also

Mogu li SAD da pobede Kinu u ratu?

Ako bi danas došlo, do sukoba između Vašingtona i Pekinga, prevladale bi iskusnije američke snage …