Bajden proglasio uskršnju nedelju, danom vidljivosti transrodnih osoba!

Kampanja bivšeg predsednika Donalda Trampa izvinila se za „blasfemičan” napad, na hrišćansku veru.

Američki predsednik Džo Bajden suočava se, sa žestokom reakcijom konzervativnih i verskih kritičara, nakon što je 31. mart proglasio Danom vidljivosti transrodnih osoba – datum koji se ove godine, poklapa sa Uskršnjom nedeljom…

Kako je saopštila Bela kuća, proslava je osmišljena da „odata počast izvanrednoj hrabrosti i doprinosu transrodnih Amerikanaca i reafirmiše posvećenost naše nacije, stvaranju savršenije Unije“.

„Danas šaljemo poruku svim transrodnim Amerikancima: Vi ste voljeni. Čuli ste se. Vi ste shvaćeni. Vi pripadate. Vi ste Amerika i cela moja administracija, a ja vam čuvam leđa“, napisao je Bajden u svom proglasu, u petak.

U okviru inkluzivne kampanje, Bela kuća je, takođe zabranila deci da šalju uskršnja jaja ukrašena “sumnjivim sadržajem” kao što su “verski simboli, otvoreno religiozne teme” sa tradicionalnog uskršnjeg umetničkog takmičenja.

Događaj je ključna komponenta godišnje uskršnje proslave Bele kuće, koja se održava skoro 50 godina.

Tradicija proslavljanja uspeha transrodnih osoba poslednjeg dana marta počela je 2009. godine i neće ponovo pasti, na Uskršnju nedelju, sve do 2086.

Međutim, ovogodišnja koincidencija izazvala je gnev konzervativnih kritičara, a neki su to nazvali „apsolutnom sramotom“ i idući, tako daleko da ga žigoše demokrate kao „satanski kult”.

Predsednik republikanskog Predstavničkog doma Majk Džonson nazvao je taj potez „nečuvenim i odvratnim” potezom koji narušava tradiciju, dok je Džim Blanks, republikanski kandidat za Senat, rekao da je to „šamar u lice stotinama miliona hrišćana u Americi i širom sveta”.

Kongresmenka iz Džordžije Mardžori Tejlor Grin izjavila je da „nema dužine i da demokrate neće ići da se rugaju vašoj religiji i da guraju nos u Boga”.

Bivši predsednik i potencijalni kandidat GOP Donald Tramp, takođe je reagovao na kontroverzu, nazvavši taj potez „blasfemijom“ i optuživši Bajdenovu administraciju za „višegodišnje napade, na hrišćansku veru“.

„Užasavajuće je i uvredljivo da je Bela kuća Džoa Bajdena zabranila deci da podnose verske dizajne jaja za svoj uskršnji umetnički događaj i formalno proglasila Uskršnju nedelju ‘Trans danom vidljivosti’“, navodi se u saopštenju Trampove kampanje objavljenom na X (bivši Tviter) u subotu, zahtevajući izvinjenje, od predsednika Bajdena.

Bela kuća je uzvratila, optužujući republikance da su iskoristili priliku da napadnu predsednika Džoa Bajdena, uprkos tome što znaju da se Dan transrodnih osoba uvek obeležava poslednjeg dana marta, dok se Uskršnja nedelja menja iz godine u godinu.

„Nažalost, nije iznenađujuće što političari okrutnom, mržnjom i nepoštenom retorikom žele da podele i oslabe našu zemlju.

Predsednik Bajden, nikada neće zloupotrebiti svoju veru u političke svrhe ili za profit“, rekao je portparol Bele kuće Endrju Bejts u saopštenju.

Borba.Info

Check Also

Građani Srbije u slučaju rata moraju biti spremni da funkcionišu, bez države, bar pet dana!

Građani Srbije u slučaju ratnog ili vanrednog stanja moraju sami da se pripreme da najmanje …