Kremlj: Polupaćemo NATO tenkove u Ukrajini! Ima da gore, kao stare kante!

Isporuka teškog naoružanja Kijevu produžiće sukob ali neće promeniti njegov ishod, kaže portparol Vladimira Putina.

Strani podržavaoci Kijeva, koji su obećali da će snabdevati Ukrajinu tenkove i drugo teško naoružanje ne mare za živote Ukrajine i motivisani su željom da povrede Rusiju, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Obećanja Poljske i Velike Britanije da će Kijevu obezbediti glavne borbene tenkove ukazuju na to da žele da se sukob u Ukrajini dalje razvija, rekao je ruski zvaničnik novinarima u ponedeljak.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, to oružje neće promeniti ishod sukoba, dodao je on.

„Ti tenkovi mogu da gore i goreće, kao i ostalo [oružje]“, rekao je Peskov.

Rusija ima negativan stav prema planiranim pošiljkama i smatra ih dodatnim dokazom da nacije, koje ih isporučuju „koriste [Ukrajinu] kao instrument za postizanje svojih antiruskih ciljeva“, dodao je on.

NATO i određeni broj pojedinačnih država članica obavezali su se da će Ukrajini pružiti teže naoružanje.

Britanska vlada je obećala da će isporučiti 14 glavnih borbenih tenkova Challenger 2, dok su se SAD, Francuska i Nemačka obavezale da će poslati borbena vozila pešadije.

Poljska je takođe izrazila nameru da pošalje tenkove nemačke proizvodnje Leopard u zemlju, iako je Berlin upozorio da bi to, bez njenog pristanka prekršilo sporazum o izvozu oružja, prema kojem je oklop, pre svega isporučen Poljskoj.

Zemlje snabdevači sastaće se ovog petka u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, sedmom skupu te vrste otkako je Rusija poslala trupe u susednu državu, pre skoro jedanaest meseci.

Moskva je navela puzeću ekspanziju NATO-a, na Ukrajinu, kao pretnju njenoj nacionalnoj bezbednosti i glavni razlog za njenu vojnu operaciju.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su “nedavna obećanja za tešku ratnu opremu” Ukrajini važna i da očekuje da će u bliskoj budućnosti biti dato više.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU već upumpava oružje! Zastrašujuća najava: Pretvoriće nas u bojno polje!

Evropska unija “pumpa” Moldaviju oružjem, kako bi je pretvorila u bojno polje, izjavio je moldavski …