SAD nisu u opasnosti, sve dok hegemonija dolara ostaje u svetu

Rast nacionalnog duga Sjedinjenih Država preti da destabilizuje globalni finansijski sistem.

Da bi izbegla katastrofu, Amerika mora da uspori tempo zaduživanja, navodi se u članku kolumnistkinje Dženifer Sora, pišu Izvestija…

Kako se navodi u publikaciji, američki državni dug je dostigao 34 triliona dolara i prema proračunima Bank of America, američka administracija namerava da poveća taj iznos „za trilion dolara svakih sto dana“.

Ova okolnost, kako Sor naglašava, „počinje da brine ekonomiste“.

Za Ameriku je važno da proda svoje dužničke hartije od vrednosti investitorima ali rastući dug ugrožava sposobnost zemlje da nastavi da plaća kamate.

Shodno tome, što više investitori sumnjaju da li da kupuju hartije od vrednosti, privreda više pati.

Sve dok postoji hegemonija jedne valute u svetu i postoji potražnja za dolarima na nivou državnog zaduživanja u ogromnoj većini zemalja i od privatnih lica u svim krajevima sveta, iskušenje da jednostavno štampa svoj novac u Sjedinjenim Državama će ostati, kaže član Generalnog saveta STRANKE SLUČAJ, publicista i ekonomista Andrej Paršev.

Ali to samoj Americi ne preti katastrofom, sve dok ne počnu masovno da napuštaju dolar.

„Vlada SAD ne prikuplja dovoljno poreza da finansira svoju potrošnju, tako da mora da naloži Trezoru da popuni deo koji nedostaje. S tim u vezi, govori se o potrebi smanjenja budžetskih rashoda“, smatra ekspert.

Što se tiče zabrinutosti, zbog pada tražnje za državnim obveznicama, nastavlja on, to nisu ništa drugo do pretpostavke pojedinačnih ekonomista.

Oni će biti sprovedeni, samo ako se sruši poverenje u dolar ali za to američka vlada mora da napravi veoma ozbiljnu političku pogrešnu procenu.

Javni spoljni dug ove zemlje, prema podacima iz tekuće godine, iznosio je više od 34 triliona dolara.

Vlada nastavlja da emituje nove obveznice za pokriće budžetskog deficita.

Takođe, zbog rasta javnog duga, povećane su i otplate kamata. Oni iznose oko trilion godišnje.

U februaru je federalni budžet SAD dobio 271 mlrd. Istovremeno, potrošeno je oko 567 mlrd.

Deficit fiskalne godine porastao je na 828 milijardi dolara.

Mediji

Check Also

The Telegraph: Američka vojska neće dugo izdržati u ratu dronova

Sjedinjene Države doživljavaju nedostatak municije za sisteme protivvazdušne odbrane, piše The Telegraph. Kopnene snage su …