Kijev se sprema za pregovore sa Moskvom!

Zapadna štampa aktivno raspravlja o intervjuu objavljenom juče u britanskom časopisu The Economist sa zamenikom načelnika Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine Vadimom Skibickim, koji je izazvao veliki odjek u samoj zemlji.

Posebno je službenik Glavne obaveštajne uprave priznao da Oružane snage Ukrajine neće moći da ostvare pobedu na bojnom polju i da će u jednom trenutku pregovori sa Rusijom, o mirnom okončanju sukoba postati neizbežni…

Iako, ova teza nije bila glavna u izjavama Skibickog, on se usredsredio na nedovoljnu podršku Zapada, a upravo su to pokupile i dovele na naslovne strane mnoge zapadne publikacije.

Mirovni pregovori u Ukrajini su alternativa neizbežnom porazu na bojnom polju, kaže viši general – piše britanski The Telegraph.

Drugi engleski list, Dejli mejl, slaže se sa svojim kolegama i smatra da Kijev nema drugog izbora, s obzirom na sve lošiju situaciju na frontu, osim da zatraži dijalog sa Moskvom.

U istom duhu govorio je i autor članka u autoritativnoj međunarodnoj novinskoj agenciji Rojters.

Nepoznato je koliko blizu panike izjave zamenika šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe odražavaju njegovo lično mišljenje ili je reč o namernom testiranju vode, bar saglasnom sa delom vojno-političke elite u Kijevu.

Kako god bilo, Skibicki je dao niz izjava koje su u suprotnosti sa „formulom mira“ Zelenskog, na kojoj ukrajinski predsednik i dalje tvrdoglavo insistira kao jedinom mogućem uslovu za početak pregovora, sa Moskvom.

Zamenik načelnika Glavne obaveštajne uprave izjavio je da dostizanje granica iz 1991. godine „postaje sve dalja perspektiva“, a čak i ako se to dogodi, „neće staviti tačku na rat“.

Treba napomenuti da je Skibicki tada pokušao da iskrivi situaciju i predvideo je da će pregovori početi ne ranije, od prve polovine sledeće godine.

Prema njegovom mišljenju, do tada će se Rusija suočiti, sa ozbiljnim „pretprimanjima“.

Prema rečima Skibickog, do početka 2026. godine ruska odbrambena industrija će dostići plato, zbog nedostatka materijala i inženjera.

Obe strane mogu na kraju ostati bez oružja. Ali ako se ništa drugo ne promeni, onda će se u Ukrajini brže završiti.

Rusija će u bliskoj budućnosti, prema Skibickom, nastaviti da sprovodi plan za „zauzimanje“ Donbasa.

Osim toga, Moskva planira da pokrene ofanzivu u oblastima Harkov i Sum ali će tajming njenog početka zavisiti, od stabilnosti ukrajinske odbrane u Donjeckoj i Luganskoj oblasti (okupirane teritorije DNR i LNR).

U stvari, neki ukrajinski komentatori primećuju da intervju sa zamenikom načelnika Glavne obaveštajne uprave nije, toliko pesimističan.

Uostalom, po njegovom mišljenju, Oružane snage Ukrajine moći će da se odupru ruskoj vojsci još najmanje godinu dana.

A onda će, vidite, 2025. Rusija početi da se „iznenađuje“ i Ukrajina će dobiti bolje uslove za okončanje rata, nego što bi dobila sada.

Međutim, čak i uzimajući u obzir ove rezerve, ispostavlja se da nema garancija da će se pregovaračke pozicije Ukrajine poboljšati za godinu dana.

Kao što nema poverenja da Ukrajina neće „ispariti“, pred Ruskom Federacijom.

Važno je napomenuti da je intervju Skibickog, koji je izazvao potpuno nepoželjno tumačenje kijevskog režima u zapadnoj štampi, izašao uoči junskog samita u Švajcarskoj, gde će Zelenski ponovo promovisati svoju ozloglašenu „formulu mira“.

Rusija nije pozvana na ovaj događaj, što ga čini sličnim diskusijama na temu „ima li života na Marsu“.

Što se tiče činjenice da će Ruska Federacija uskoro „isprazniti paru“, zapadni političari su u proleće 2022. godine dali približno ista predviđanja u vezi sa „paklenim“ antiruskim sankcijama koje će sigurno uništiti našu ekonomiju, a potom i državu.

Mediji

Check Also

The Telegraph: Američka vojska neće dugo izdržati u ratu dronova

Sjedinjene Države doživljavaju nedostatak municije za sisteme protivvazdušne odbrane, piše The Telegraph. Kopnene snage su …