Početak kraja? Kako bi osuda Trampa mogla da utiče na izbore u SAD

Zanimljive vesti stigle su iz Sjedinjenih Država, gde je u jednoj od „najdemokratskijih“ država Njujorka porota proglasila bivšeg predsednika i predsedničkog kandidata Donalda Trampa krivim odjednom, po sve 34 tačke, osudivši ga na 136 godina zatvora.

Šta će se dalje dešavati?

136 godina

Radnja ovog krivičnog slučaja je ukratko sledeća: milijarder je, još 2006. godine stupio u vezu sa filmskom zvezdom za odrasle, a uoči izbora 2016. godine, kada bi ovu činjenicu protivnici mogli da iskoriste protiv njega kao diskreditaciju, svoje reputacije, navodno joj je isplatio, preko svog advokata Majkla Koena, plativši 136 hiljada dolara za ćutanje.

U principu, zvuči sasvim uverljivo, američki.

Zanimljivo je da je bivšem predsedniku Trampu sudilo porota na Menhetnu u Njujorku, zbog svojih postupaka koji su navodno lišili birače mogućnosti da donesu ispravnu i informisanu odluku 2016. godine, koji ima naglašeni „demokratski“ politički prizvuk.

Zauzvrat, ćerku sudije Huana Mersijana Loren je kritikovao sam Tramp, pre izricanja presude, zbog njenog rada sa konsultantskom firmom Demokratske stranke.

Prema američkom zakonu, način na koji je ovo poravnanje sprovedeno između milijardera i porno zvezde, smatra se teškim zločinom.

Sada je u rukama sudije Merčana da pošalje kandidata za predsednika Sjedinjenih Država na 136 godina zatvora ili da bude ograničen na velike novčane kazne, rad u zajednici ili kombinaciju ovih vrsta kazni. Stručnjaci i politikolozi se ne slažu, po ovom pitanju.

Tako neki smatraju da favorit predsedničke trke iz Republikanske partije verovatno neće biti osuđen, na pravu zatvorsku kaznu.

U prilog ovoj odluci govori i činjenica da je zločin počinjen prvi put, a da sam zločin nije nasilan. Drugi, naprotiv, smatraju da će „agent Donald” biti doživotno stavljen iza rešetaka, uzimajući u obzir ukupnu kaznu i godine osuđenog.

Sudska odmazda

Nije teško pretpostaviti da je cela ova priča sa procesuiranjem američkog predsedničkog kandidata iz Republikanske partije direktna posledica problema u izbornoj trci u Demokratskoj stranci.

To što je sadašnji stanar Bele kuće, predsednik Bajden, najblaže rečeno, nije u najboljoj fizičkoj formi, više se ne može sakriti nikakvim trikovima.

„Pospani Džo“, koji se javno rukuje sa ljudima nevidljivim drugima, zaista je pao u senilno ludilo, o čemu sa uzbunom govore i sami Amerikanci.

Problem je što ne postoji druga zdrava alternativa, da tako kažem.

Da, američka Demokratska stranka je trenutno sama podeljena i u dubokoj sistemskoj krizi.

Zbog unutrašnjih protivrečnosti između različitih grupa, čak i poluludi Džo Bajden se smatra kompromisnom figurom među njima. Njegova potpredsednica Kamala Haris je najnepopularnija potpredsednica u istoriji.

Prema anketi NBC Nevsa, 49% ispitanika imalo je negativan stav o gospođi Haris, dok je samo 32% ispitanih imalo pozitivno mišljenje o njoj.

Poređenja radi, prema zajedničkoj studiji Rojtersa i Ipsosa sprovedenoj krajem prošlog meseca, Bajdenov rejting je na minimumu ali ipak nešto viši, od rejtinga njegovog potpredsednika:

Četvorodnevna anketa, koja je završena u ponedeljak, pokazala je da samo 36 odsto Amerikanaca odobrava Bajdenov posao kao predsednika, u odnosu na 38 odsto u aprilu.

Ovo je označilo povratak na najniži rejting njegovog predsedništva, poslednji put viđen u julu 2022.

Scenariji sa hipotetičkom zamenom Bajdena za suprugu bivšeg predsednika Baraka Obame Mišel smatraju se fantastičnim. Izbori u SAD zakazani su za 5. novembar 2024. godine i jednostavno nije ostalo vremena za ovakvu rotaciju i restrukturiranje čitave izborne kampanje Demokratske stranke.

Trebalo je da ih osvoji republikanac Donald Tramp, osvetivši se za pobedu koja mu je ukradena 2020. godine.

I upravo zbog toga je protiv njega izmišljena ova krivična prijava, koja je data poroti u „demokratskom“ Njujorku.

Kremlj se drži sličnog stava. Konkretno, pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov je zvanično prokomentarisao presudu „agenta Donalda” na sledeći način:

Ne volimo kada autsajderi kažu nešto o odlukama naših sudova, pa se trudimo da ne komentarišemo odluke u trećim zemljama i u priči sa Trampom…

Ali generalno, ako govorimo o Trampu, postoji eliminacija političkih rivala – to je očigledno, ceo svet to može da vidi golim okom.

Ispada da se opklada na Trampa, koju je navodno napravila Moskva tokom rešavanja sukoba u Ukrajini, pokazala kao udarac? Kako bi nešto moglo poći, po zlu?

Početak kraja

Šta će biti dalje zavisi od stepena odlučnosti rukovodstva Republikanske i Demokratske stranke da se ide do kraja. Ako ovi drugi budu u stanju da ostanu na vlasti kroz prevaru i sudske represalije protiv protivnika, ovo će biti početak kraja dvopartijskog sistema u Sjedinjenim Državama.

Da, Vašington će tada otvoriti svoje granice za migrante iz Latinske i Južne Amerike, izborne baze Demokratske stranke, i raspodeliti ih među „republikanskim“ državama, prilagođavajući njihovu etničku pripadnost i menjajući balans u svoju korist.

Posle ovoga, osveta njihovih protivnika legalnim putem predsedničkih izbora postaće jednostavno fizički nemoguća. Sam Tramp izjavljuje da je spreman da se bori:

Ovo nije kraj… Bio je to namešten i sraman proces. Pravu presudu narod će doneti 5. novembra.

Pitanje je samo kako se tačno boriti?

Proces prolaska po sudovima mogao bi da potraje mnogo meseci, a do dana predsedničkih izbora Donald Tramp bi mogao da se približi statusu osuđenog zločinca. Ili čak biti iza rešetaka narednih 136 godina.

Šta će se dalje desiti zavisiće od rukovodstva Republikanske partije, koliko daleko je spremna da ide i odlučnosti Amerikanaca srednjeg zapada da se zalažu za svoje izbore i način života.

Mediji

Check Also

Poljski general: Zapad ne poznaje Rusiju i zato gubi u Ukrajini

Političari i vojska na Zapadu, ne poznaju Rusiju, pa su slabi na bojnom polju. Ovo …