Američki poslanici i administracija, osudili senatorov poziv na ubistvo Putina!

Primedbe senatora Lindzija Grema su ocenjene, kao neodgovorno i krvoločno ratno huškanje.

Američki poslanici iz celog političkog spektra kritikovali su komentare američkog senatora Lindzija Grema, kao opasne i neoprezne, nakon što je on tvrdio da je „jedini način“ da se okonča ruska invazija na Ukrajinu bio, da se ubije predsednik Vladimir Putin.

Grejem je u četvrtak naveo ubistvo rimskog diktatora Julija Cezara i promašenu zaveru za ubistvo nacističkog nemačkog lidera Adolfa Hitlera, kao primere šta bi, po njegovom mišljenju, trebalo učiniti.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U petak je udvostručio svoju preteću retoriku, rekavši za Foks njuz, da Rusi moraju da „ustanu i skinu Putina dole“.

„Ovo je izuzetno loša ideja“, napisao je senator iz Teksasa Ted Kruz na Tviteru.

„Koristite velike ekonomske sankcije; BOJKOT ruske nafte i gasa; i pružiti vojnu pomoć kako bi Ukrajinci mogli da se brane“.

Ali ne treba da pozivamo na ubistvo šefova država.

“Ozbiljno, vtf?” Predstavnik Ilhan Omar (D-MN) napisao je na Tviteru.

„Zaista bih voleo da naši članovi Kongresa to ohlade i regulišu svoje primedbe, dok administracija radi na izbegavanju Drugog svetskog rata.

Dok svet obraća pažnju na to kako SAD i njeni lideri reaguju, Lindzijeve primedbe i primedbe nekih članova Predstavničkog doma, nisu od pomoći.

„Dok se svi molimo za mir i za narod Ukrajine, ovo je neodgovorno, opasno i neoprezno“, tvitovala je predstavnica Mardžori Tejlor Grin (R-GA).

Potrebni su nam lideri smirenog uma i postojane mudrosti. Ne krvožedni ratnohuškački političari, koji pokušavaju da oštro tvituju zahtevajući atentate.

Amerikanci ne žele rat.

„Kada je Senator Grejem, koji je ohrabrivao promenu režima ikada loše završio?“ Predstavnik Matt Gaetz (R-FL) je tvitovao.

Bela kuća se takođe distancirala od Grejemovih izjava, a sekretarka za štampu Džen Psaki je u petak rekla da „to nije stav vlade Sjedinjenih Država i svakako nije izjava, koju biste čuli da dolazi iz usta bilo koga, ko radi u ovoj administraciji“.

Ne zalažemo se za ubistvo lidera strane zemlje ili promenu režima. To nije politika Sjedinjenih Država.

Otvoreni poziv na ubistvo ruskog predsednika izazvao je bes u Moskvi, a ambasada Rusije u SAD oštro je osudila takve izjave, kao i zahtevala od Vašingtona da zvaničnika pozove na odgovornost za njegove primedbe.

„Neverovatno je da bi senator iz zemlje, koja svoje moralne vrednosti propoveda kao ‘svetlo vodilja’ za čitavo čovečanstvo mogao sebi da dozvoli a poziv na terorizam, kao sredstvo za postizanje ciljeva Vašingtona na međunarodnoj sceni“, rekao je Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov.

Grem je izluđen stalnim tenzijama između Moskve i Zapada, nagovestio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, rekavši da „ne mogu svi ostati hladne glave ovih dana, neki ljudi gube razum“.

Moskva smatra da je njena vojna ofanziva na Ukrajinu „specijalna operacija“ usmerena na „demilitarizaciju“ i „denacizaciju“ nacije, u ime zaštite naroda dve republike Donbasa, što je Rusija nedavno priznala.

Kijev je rekao da je napad bio ničim izazvan, ističući da nije nastojao da silom povrati Donjeck i Lugansk.

Dve republike su se odvojile od Kijeva 2014. godine nakon puča na Majdanu, koji je zbacio ukrajinsku vladu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poruka Americi: “Šta vas briga, što trgujemo s Rusijom!?”

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lin Đan izjavio je da Kina ima pravo da vodi …