CBS News: Američki „Orlovi, koji vrište“, spremni za ulazak u Ukrajinu! – VIDEO

Sjedinjene Države raspolažu 101. vazdušno-desantnu diviziju „Screaming Eagles” u rumunskoj vojnoj bazi nekoliko kilometara od ukrajinske granice, prenosi CBS News.

Komandant divizije je rekao da su „orlovi“ spremni da uđu na teritoriju Ukrajine u slučaju eskalacije sukoba ili napada na NATO.

Zašto su SAD rasporedile elitnu jedinicu u blizini Ukrajine.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Sjedinjene Države su rasporedile 101. vazdušno-desantnu diviziju „Screaming Eagles” u Evropi, u Rumuniji u blizini granice sa Ukrajinom, prenosi CBS News.

„Spremni smo da branimo svaki pedal teritorije NATO- a.

Imamo jedinstvene mogućnosti, uključujući mogućnost vazdušnog napada.

Mi smo laka pešadija ali opet, svoju mobilnost donosimo našim avionima i vazdušnim napadima“, rekao je zamenik komandanta divizije Džon Lubas.

U razgovoru sa novinarima CBS Nevs-a, komandant divizije je nekoliko puta najavio da su u Evropu došli da zaštitite teritoriju NATO-a.

Istovremeno, stav komande je takav da su i sledeće noći spremni za borbu, a u slučaju eskalacije ili nastupa, na nekoj od zemalja NATO nameravaju da pređu granicu i uđu na teritoriju Ukrajine.

Televizijski kanal napomene da su „Orlovi, koji vrište“ izveli vežbe, što je moguće bliže borbenim uslovima.

U materijalu se najavljuje da su američki padobranci pokušali da ponovo stvore uslove bitke, „koju ukrajinske trupe svakodnevno vode protiv ruskih trupa“.

Jedan od komandanata je primetio da je komanda divizije pažljivo pratila dejstva Ruske vojne tokom specijalnih operacija, „definišući ciljeve za testiranje“ i izvodi „vežbe, koje se bave onim, što se dešava“.

„Vojne vežbe, koje se održavaju tako blizu granice su jasan signal Rusije i američkim NATO saveznicima da je američka vojska ovde“, navodi se u članku.

101. vazdušno-desantna divizija Sjedinjenih Država pojavila se u Evropi, prvi put posle 80 godina u pozadinskim zaoštrenim odnosima između NATO-a i Rusije, navodi se u materijalu CBS.

Divizija ima osoblje od 4.700 vojnika i stacionirana je u Fort Campbell, Kentucki.

„Za mene je pravo značenje prisustva američkih trupa ovde, kao da ste imali saveznike u Normandiji pre, nego, što se neprijatelj tamo javio“, rekao je rumunski severni general Lulijan Berdila za CBS News, vraćajući se razmišljanjem u Drugi svetski rat i čuvenu bitku na severnopj obali.

Prelazak „orlova” u Evropu postao je poznat 12. avgusta.

Tada je predstavništvo SAD u NATO-u na Tviteru objavilo da će američki kontingent biti prebačen radi zaštite vazdušne komponente alijanse.

Kraj juna, lideri zemlje člana NATO-a dogovorili su se plan za značajno povećanje snage alijanse u istočnom pravcu do 2023. godine u uslovima krize u Ukrajini.

Severnoatlantska alijansa saopštila je da se u bliskoj budućnosti planira povećanje broja snaga visoke prednosti na istočnom krilu, na više od 300 hiljada ljudi.

Globalno jačanje NATO-a

17. oktobra počele su nuklearne vežbe NATO-a Steadfast Noon u severnoj Evropi, manevri će se odvijati u vazdušnim prostorima Belgije i Velike Britanije, kao i iznad vode Severnog i Norveškog mora.

Ukupno će u njima učestvovati vazduhoplovne snage 14 zemalja.

Biće uključeno oko 60 aviona – i lovaca 4. i 5. generacije i američkih bombardera B-52 (potencijalnih nosača nuklearnog oružja) – kao i osmatračkih aviona i tankera.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je, već izjavio da strateški bombarderi neće nositi nuklearno oružje.

7. juna postalo je poznato da su Sjedinjene Države formirale novu 11. vazdušno-desantnu diviziju na Aljasci, nazvanu “Arktički anđeli”.

Grupa je obuhvatala 1. i 4. brigadu 25. pešadijske divizije smeštene na Aljasci (štab na Havajima).

Postali su 1. i 2. brigada 11. arktičke vazdušno-desantne divizije.

Formacija će uključivati i helikoptersku i artiljerijsku brigadu i jedinice za podršku.

Broj ljudstva 11. divizije, biće 12.000 vojnika.

Tamo će biti prebačeno 50 F-22 Raptor i F-35 Lightning – nema ih toliko, ni u jednoj vojnoj bazi SAD.

Nemački kancelar Olaf Šolc je 31. maja najavio transformaciju Bundesvera u najveću tradicionalnu vojsku u Evropi.

On je 22. juna najavio da će SRG proširiti vojne aktivnosti u Baltičkom moru i postignut je dogovor sa litvanskom vladom.

Francuski predsednik Emanuel Makron je 13. juna saopštio da je zemlja ušla u period ratne ekonomije, zbog situacije u Ukrajini.

Zatim se obratio Ministarstvu odbrane sa zahtevom da se revidira zakon o vojnom planiranju za 2019-2025.

Ovaj dokument ima za cilj da uspostavi višegodišnje planiranje potrošnje koje Francuska izdvaja za obezbeđenje oružanih snaga.

Šef Generalštaba Oružanih snaga Velike Britanije Patrik Sanders je 19. juna najavio potrebu za stvaranjem armije sposobne da „pobedi Rusiju“.

On je ukazao na potrebu stvaranja vojske sposobne da se „ponovo bori u Evropi“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Baltičke zemlje optužuju Rusiju da je isključila GPS signal – avio-kompanije odbijaju letove!

Diplomatska odeljenja Estonije, Letonije i Litvanije optužuju Rusiju da je isključila GPS signale, iznad Baltika. …