NEMAČKA: Sankcije “Severnom toku 2” napad na suverenitet Nemačke i Evropske unije

Nemačka treba da bude spremna da odgovori Americi konkretnim merama ukoliko Vašington uvede eksteritorijalne sankcije protiv „Severnog toka 2“, izjavio je šef komiteta za energetiku nemačkog Bundestaga Klaus Ernst u intervjuu za list „Izvestija“ i dodao da Berlin ne može posmatrati taj gest kao prijateljski .

„To je napad na suverenitet Nemačke i Evropske unije. Ako se to ne zaustavi, moraćemo da razmotrimo ozbiljne mere da bismo se zaštitili. Na primer, novčane kazne za američki prirodni gas“, istakao je poslanik.

Rusija će uspeti da dovrši gasovod uprkos sankcijama

Drugi član tog istog komiteta Bundestaga, Timon Gremels, rekao je da pretpostavlja da nove sankcije, ukoliko budu uvedene, neće moći da spreče završetak izgradnje ruskog gasovoda.

„Zabrana servisiranja gasovoda, o kojoj se govori u SAD, pre pokazuje da će, prema mišljenju Vašingtona, Rusija moći da ga dovrši samostalno. Nemačka, sa svoje strane, namerava da prati i proceni dalji razvoj situacije, kako bi podržala završetak gasovoda“, rekao je poslanik.

Istovremeno, poslanik Stranke slobodnih demokrata Martin Nojman smatra da federalna vlada treba da podrži kompanije koje učestvuju u projektu „Severni tok 2“. On je takođe pozvao EU da se aktivnije uključi u taj projekat.

„Kada je reč o stabilnom energetskom tržištu, Nemačku ne treba da izbacuju iz koloseka geopolitička pitanja. To se takođe odnosi i na takve projekte, kakav je ‘Severni tok 2’ koji će garantovano pokriti potražnju Evrope za gasom“, pojasnio je on.

Nove sankcije protiv „Severnog toka 2“

Nacrt zakona o sankcijama protiv gasovoda „Severni tok 2“ podnet je američkom Senatu, saopštio je jedan od koautora ovog nacrta, republikanski senator Džon Baraso.

U planu je da ranije uvedene sankcije budu primenjene na sve aktivnosti koje se tiču polaganja cevi, ali i osiguranja, što znači da će se ubuduće ograničenja primenjivati i na osiguravajuće kompanije koje pružaju usluge tankerima koji rade na gasovodu.

Check Also

Intervencija NATO-a, vodi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, na bojnom polju!

Januara 2023. na Zapadu je stvorena „tenkovska koalicija“, koja je uključivala zemlje koje su se …