Putin otkazao susret sa Vučićem – VIŠE MU NE VERUJE NIŠTA

Kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić na samo 7 dana pred izbore jasno kaže svim građanima Srbije da će odmah posle izbora predati Kosovo, to je indikator u čijim je rukama pa se ne treba iznenađivati zašto mu više ni Moskva ne veruje.

Otkazivanje posete predsednika Aleksandra Vučića Moskvi, ranije planirane za 17. ili 18. jun, znak je daljeg pada poverenja Kremlja u srpskog lidera, stoji u tekstu objavljenom danas na sajtu ruske federalne agencije „Regnum“.

– Budući da je biračko telo u Srbiji dominantno proruski nastrojeno, za sve koji učestvuju u izborima (uključujući i Vučića) veoma je važno da dobiju podršku Rusije pred izbore. Međutim, do najavljenog susreta dvojice predsednika u Moskvi neće doći. Umesto toga, 18. juna će ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov posetiti Srbiju, gde će mu domaćin biti srpski kolega Ivica Dačić, lider Socijalističke partije Srbije, a susrešće će se i sa Vučićem – stoji u tekstu.

Da je u Srbiji u toku svojevrsna antiruska kampanja primećeno je i u danas objavljenom članku. Tako njegov autor, Ana Smirnova, navodi primere u našim medijima, koji takvu kampanju sprovode mesecima, uz čak izvrtanje reči ruskog ambasadora Aleksandra Bocana-Harčenka.

– Rastuće nerazumevanje između Beograda i Moskve izazvano je različitim pogledima na rešavanje problema Kosova. Rusija je otvoreno privržena očuvanju međunarodnog prava, Rezolucije 1244, Ustava Srbije i poštovanju volje većine građana Srbije. Prema Ustavu, isto bi trebalo da čini i predsednik Srbije, ali on sve češće demonstrira pragmatizam koji izlazi van tako definisanih okvira – piše Smirnova.

Ovo pitanje unosi razdor i u redove vladajuće koalicije, što najbolje pokazuju nedavne nesuglasice i protivrečne poruke Vučića i Dačića u vezi sa obustavljanjem kampanje otpriznavanja Kosova. U ovom sukobu primećuje se da Kremlj sve više staje na stranu srpskog ministra spoljnih poslova i okreće leđa Vučiću jer je „nezadovoljan odnosom srpskog predsednika prema zvaničnoj Rusiji“:

– To je verovatno i razlog za otkazivanje sastanka između Vučića i Putina, ranije planiranog za ovo vreme u Moskvi. Nema sumnje da će ponašanje ruskog rukovodstva prema Vučiću tokom Parade pobede 24. juna, na kojoj se očekuje njegovo prisustvo, takođe služiti kao važan pokazatelj odnosa Kremlja prema predsedniku Srbije. Sudeći prema ponašanju uoči izbora, možemo reći da Putinovo poverenje u Vučića i dalje opada. Moskva sve manje veruje srpskim suzama – zaključuje se u tekstu na „Regnumu“.

(Regnum)

Check Also

Borel najavio tajming prve tranše prihoda, od ruske imovine!

Šef evropske diplomatije Žozep Borel je u ponedeljak, 22. jula, saopštio vreme prve tranše prihoda …