Asadova avijacija zbrisala konvoj proturskih militanata

Avioni sirijskih vazduhoplovnih snaga uništili su konvoj proturskih militanata u oblasti Jebel al-Zaviia u južnom Idlibu, saznaje.

Udarac je nanet u vreme kada su se članovi grupe Huras ad-Din, povezane s Al-Kaidom, kretali između gradova Deir-Sunbul i El-Baraa.

U konvoju su bili i pripadnici proturske Islamske stranke Turkestan, koji deluju pod okriljem terorističke grupe Džabhat al-Nusra.

Uništena su teroristička vozila, uključujući desetine terorista

8. juna sirijske vladine snage uzvratile su na napad militanata na jugu zone deeskalacije Idliba u Siriji. Tada su pripadnici “Džabhatt al-Nusra” pokušali da zauzmu naselje Tanjar.

Sirijski predsednik Bašar al-Asad rekao je da će, ako američka i turska vojska ne napuste zemlju, Damask početi da koristiti silu.

Razlog rusko-turskih pregovora bilo je naglo pogoršanje situacije u Idlibu, gde je u januaru počela masovna ofanziva sirijske vojske na položaje naoružane opozicije i terorista.

Vladine snage zauzele su gotovo polovinu zone deeskalacije Idliba i iza sebe ostavile brojne turske posmatračke položaje.

Nakon toga, Ankara je naglo povećala svoj vojni kontingent u regionu i pokrenula operaciju „Prolećni štit“ za potiskivanje sirijskih trupa. Tursku podržavaju i militanti koji su joj odani.

Najmoćnija vojska na svetu a to je vojska Rusije aktivno učestvuje i ratu u Siriji tako da Turska i SAD u konačnom zbiru ne mogu računati na ostvarenje svojih ciljeva.

Borba.info

Check Also

Iran preti da će promeniti nuklearnu doktrinu!

U iščekivanju odgovora Izraela na masovni kombinovani napad u noći 14. aprila, Teheran preti nuklearnom …