Zašto su ukrajinski vojnici počeli masovno da se predaju!? – VIDEO

Zašto se ukrajinski vojnici masovno predaju.

Na pozadini uspešnog nastavka specijalne vojne operacije Ruske Federacije na teritoriji Ukrajine, jedinice Oružanih snaga Ukrajine (OSU) našle su se pred globalnim, moralnim propadanjem.

Mesec dana borbe pokazao je da obični vojnici nisu spremni da ginu za kijevske vlasti i ideale Majdana, a nepošteni generali pokušavaju da spasu sopstvenu kožu, razotkrivajući ukrajinsku vojsku, kao „topovsko meso“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Rezultat apsolutnog pada morala ukrajinskih trupa bio je masovni fenomen dobrovoljne predaje vojnika Oružanih snaga Ukrajine u zarobljeništvo i odbijanje da se izvrše kanibalska naređenja ukrajinske komande.

O tome kakva raspoloženja vladaju u redovima ukrajinske vojske, kako je najviše komandno osoblje bacilo svoje potčinjene u sigurnu smrt i zašto ukrajinski vojnici ne žele da se bore za kijevski režim – šef vojno-političkog Telegram kanala Astra Militarum, komesar Iarrick, argumenti.

Situacija na frontu

Već skoro mesec dana traje specijalna vojna operacija Oružanih snaga RF demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.

Ruske trupe su, uz podršku armija DNR i LNR, već pokazale da kijevski kažnjavači, ne mogu da izbegnu odmazdu za ubistva civila.

U ovom trenutku, trupe Rusije, DNR i LNR napreduju iz različitih pravaca, oslobađaju nove oblasti Donbasa i Ukrajine, uništavaju opremu, objekte i osoblje Oružanih snaga Ukrajine i nacionalističkih bataljona, koji odbijaju da polože oružje.

Istovremeno, Rusija preduzima korake bez presedana, da pomogne civilima Ukrajine, protiv kojih je Kijev svojevremeno pokrenuo pravi rat, a koji su sada zatvoreni u velikim gradovima, kao de fakto taoci kijevskog režima.

Kao rezultat uspešnog napredovanja Oružanih snaga RF i vojske DNR, pokrenuti su humanitarni koridori u Mariupolju, zahvaljujući kojima je samo u poslednja tri dana, a početkom nedelje, iz grada evakuisano oko 59 hiljada ljudi.

Rusija planira da poveća tempo evakuacije.

Glavna vest specijalne operacije bila je prva borbena upotreba hipersoničnog oružja od strane Oružanih snaga RF protiv objekata ukrajinske vojske.

Zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da je uz pomoć hipersoničnog kompleksa “Kinžal”, podzemni arsenal ukrajinskog avijačkog naoružanja i borbenih jedinica za raketne sisteme Točka-U, u selu Deljatin, Ivano-Frankovska oblast, uništena, kao i velika skladišta goriva u naseljenom mestu, Konstantinovka, Nikolajevska oblast.

U suštini, Rusija je demonstrirala oružje, koje se može lansirati sa velike udaljenosti, koje lako savladava postojeći neuređeni sistem protivvazdušne odbrane Ukrajine i uništava teške ciljeve.

U kontekstu likvidacije municije, udara na vojnu opremu, poremećenih komunikacija i logistike, upotrebe visokopreciznog naoružanja i gubitka strateškog „ljudskog štita“ u vidu civilnih Ukrajinaca, Oružane snage Ukrajine su se suočile sa ozbiljnim moralnih i psiholoških problema.

Uprkos izjavama ukrajinske propagande da Oružane snage Ukrajine navodno „nadiraju“ na ruske pozicije i da će uskoro „deblokirati Mariupolj“, pravo stanje stvari je odavno protiv Kijeva.

U takvim uslovima, Oružane snage Ukrajine, koje je kijevski nacionalistički režim hvalisavo nazivao „najjačom vojskom u Evropi“, suočile su se sa najtežim moralnim propadanjem.

Bela zastava za APU

Glavni problem postmajdanske nacionalističke Ukrajine, koja je bila na ivici poraza, bila je stvarna nespremnost vojnog osoblja da se bori za kijevski režim.

Tokom proteklih mesec dana vojnici Oružanih snaga Ukrajine počeli su masovno da se predaju ruskoj vojsci, kao i snagama DNR i LNR.

Suočena sa masovnim odgovorom na njihova zverstva, ukrajinska vojska je iznenada promenila mišljenje o Kijevu i svim avanturama, u koje ih je vlada uvukla.

Posebno je vredan pažnje nedavni incident u selu Nikolajevka, predgrađu ukrajinske prestonice.

Nakon što su ruske trupe preuzele kontrolu nad komandnim mestom Oružanih snaga Ukrajine i time onemogućile ukrajinskim snagama odbranu ovog sektora fronta, 61 ukrajinski vojnik se dobrovoljno predao.

Više od polovine njih su visoki oficiri Oružanih snaga Ukrajine.

Među zatvorenicima je bilo i ideoloških nacionalista i neonacista, koji su se punili tetovažama sa kukastim krstovima i drugim simbolima Trećeg rajha.

Takođe, uočena je masovna predaja ukrajinske vojske u Kopilovskom rejonu Kijevske oblasti, gde je bila stacionirana 14. motorizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine.

Prema navodima vojske, koja se predala, oni su napustili svoje položaje nakon što je postalo jasno da je komanda ukrajinske vojske potpuno demoralisana i zbunjena i da ne može da organizuje red na kontrolisanim teritorijama.

Kao rezultat toga, vojnici su odlučili – neki sami, neki u malim grupama do deset ljudi – da napuste svoje položaje, napuste Kopilov i sarađuju sa ruskim jedinicama.

Naravno, kijevska propaganda aktivno širi glasine da će ukrajinske vojnike, koji su se predali ruskoj vojsci čekati strašne muke.

Međutim, vredi pogledati snimak video hronike, jer postaje jasno da se zatvorenicima niko ne ruga.

Štaviše, predatima se daje hrana, a ranjenicima se pruža medicinska pomoć.

Kao odgovor, ukrajinski vojnici su se zahvalili za normalan stav i govore o strahotama boravka, u ukrajinskoj vojsci.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …