Rusija upozorila SAD i EU da se ne mešaju u dešavanja u Belorusiji

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je prvom zameniku državnog sekretara SAD Stivenu Biganu da Zapad rukovodi beloruskom opozicijom.

„Skrenuli smo pažnju na inicijativu predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, koju je on izneo još pre predsedničkih izbora i ponovio nakon izbora – inicijativu sprovođenja ustavne reforme. Mislim da je pružena ruka svakome ko je zainteresovan za stabilnu, ujedinjenu Belorusiju. To naravno treba da primeti opozicija i naši zapadni partneri koji sada vode tu opoziciju“, rekao je Lavrov na sastanku sa Biganom koji se nalazi u poseti Moskvi.

Lavrov je takođe ukazao na to da strane sile pokušavaju da izazovu nasilje u Belorusiji i da je mešanje u unutrašnja pitanja Belorusije nedopustivo.

„Naš apel se sastoji u tom da te zemlje, pre svega SAD i lideri EU, obrate pažnju na krugove koji, recimo u Poljskoj, Litvaniji, na sve moguće načine izražavaju nezadovoljstvo zbog toga što se situacija u Belorusiji normalizuje, i pokušaju da isprovociraju nasilje, kako bi izazvali odgovarajuću reakciju policije. Smatramo da je to izuzetno opasno“, istakao je Lavrov.

Lavrov je tokom razgovora o Belorusiji takođe ukazao da su nedopustivi pokušaji sankcionog i političkog pritiska na Minsk u cilju podrivanja procesa uspostavljanja dijaloga u zemlji između vlasti i društva.

„Rusija upozorava SAD i EU na bilo koji oblik mešanja u unutrašnje poslove Belorusije, uključujući i otvorene pozive na antivladine demonstracije, koji se sada mogu čuti u nekim prestonicama“, upozorio je Lavrov.

On je dodao da Rusija smatra da se ne može spolja nametati posrednik beloruskom rukovodstvu i narodu, bilo da se radi o OEBS-u, EU ili nekoj susednoj zemlji.

„Belorusi su mudar narod, oni će sami uspeti da odrede te forme, u kojima može biti organizovan nacionalni dijalog koji će pomoći u prevazilaženju poteškoća koje su se sada pojavile“, rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je saopštio da Vašigton vidi mogućnost za dijalog Koordinacionog saveta opozicije u Belorusiji i vlasti te zemlje.

„SAD su potvrdile da nisu zainteresovane za stvaranje veštačke krize oko situacije u Belorusiji. Oni su naglasili da su zainteresovani za to da svi spoljni akteri doprinesu uspostavljanju dijaloga između vlasti i opozicije. Mi smo rekli da podržavamo takav pristup“, saopštio je Lavrov.

Prema rečima Lavrova, Rusija želi da shvati pod kojim uslovima se formirao Koordinacioni savet beloruske opozicije.

„Skrenuli smo pažnju zamenika državnog sekretara SAD Bigana na to da je u Belorusiji, uključujući opozicione krugove, iskrslo mnogo pitanja o tome koliko je legitimno formiran taj Koordinacioni savet. Mnogi članovi su kasnije saznali da su uključeni, sa njima se niko nije savetovao. Ima primera gde su pojedinci napustili savet. Želeli bismo da razumemo prema kojim političkim kriterijumima taj Koordinacioni savet želi da funkcioniše“, istakao je Lavrov.

Lavrov je na sastanku sa Biganom pozvao Zapad da podrži pozitivne tendencije u Belorusiji, koje se primećuju u Minsku i drugim gradovima poslednje sedmice, kada demonstracije prolaze mirno, bez provokacija.

Lavrov je naglasio da danas nema nikakvih objektivnih razloga za raspirivanje antiruskih raspoloženja u Belorusiji, ali da ruska strana primećuje da postoje oni koji žele da isprovociraju novi krug nasilja u Belorusiji.

Check Also

Vlasnik Tesle Ilijan Mosk: Nije dobro!

Vlasnik Tesle Ilijan Mosk je rekao da je protiv američkih carina, na kineska električna vozila …