Rusija Vučiću rekla NE: Ako ne možeš, podnesi ostavku i raspiši vanredne izbore

Kako se saznaje, Sergej Lavrov, ministar inostranih poslova Ruske federacije danas je iz Moskve doneo predsedniku Srbije jasne poruke.

Rusija ne prihvata ideju podele Kosova i Metohije i spremna je da to spreči u Savetu bezbednosti! Ukoliko Vučić bude ostao pri obećanju datom Ričardu Grenelu, Moskva smatra da je logično da podnese ostavku i da raspiše prevremene predsedničke izbore i proveri koliku podršku naroda ima za svoje rešenje.

U razgovoru koji je trajao duže od planiranog, usled čega je kasnila i konferencija za medije, Lavrov je jasno poručio Vučiću: Nema trgovine Kosovom za EU integracije, nema stolice za Kosovo u UN i nema podele Kosova i Metohije.

Razoružan ovim tvrdim ruskim stavom Vučić je neposredno posle toga novinarima izgovorio:

– Ako je potrebno da budem nedvosmislen, naš odgovor će biti veliko NE, ali nisam razumeo kakve to veze ima sa našim ruskim prijateljima. Ali, dobro…

Tu se ne završavaju poruke Lavrova. Vučić će morati u goste predsedniku Ruske federacije Vladimiru Vladimiroviču Putinu 24. juna, jer je tokom svojih pregovora sa Tačijem i Grenelom, ishitreno i kockarski obećao „da će smekšati tvrdi stav Rusije jer je veliki Putinov prijatelj, pošto se 17, 18 puta sa njim sastao“.

Iz Moskve će Vučić morati tri dana kasnije Vašingtonu da prenese zajedničke stavove. Kako saznajemo, Rusi su mu saopštili da ako nema snage za to, podnese ostavku i raspiše prevremene predsedničke izbore.

Vučić nije računao na to da ministri inostranih poslova dveju država Ivica Dačić i Sergej Lavrov ne žele da se u vodu baci rad na otpriznavanju Kosova, pa su koordinisanom akcijom, stavili tačku na Vučićevo poigravanje sa Kosovom i Metohijom.

Znali su Dačić i Lavrov kako to da proslave na najbolji mogući način, uz gitaru i mikrofon, dok će Vučić morati u Kremlj na nimalo prijatan razgovor sa Putinom. Lavrovu gitara da bi svirao, Dačiću mikrofon da bi pevao, a onome koji pleše ništa!

Naime, baš tako je na svom tviter profilu napisala Marija Zaharova, PR Ministarstva inostranih poslova Rusije i desna ruka Sergeja Lavrova.

– Srbija je spremna da žrtvuje članstvo u Evropskoj uniji zarad dogovora o Kosovu. Kao odgovor na moguću ponudu Srbiji da prizna Kosovo i da Kosovo uđe u Ujedinjene nacije, a mi da ne dobijemo ništa osim članstva u Evropskoj uniji, naš odgovor bi bio NE – rekao je Vučić, a prenosi Rojters.

Sve u svemu, situacija se za srpskog predsednika dodatno komplikuje i njegova igra na više tabli je očigledno došla do svog kraja.

(Direktno.rs)

Check Also

Makron želi da se Krim oduzme Rusiji!

Nijedan „trajni mir“ nije moguć, bez da Ukrajina preuzme kontrolu, nad ruskim poluostrvom, tvrdi francuski …