VUČIĆ IZNERVIRAN: Oborili smo 2.700 biračkih mesta, RIK mora da PONIŠTI IZBORE

Lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je danas da su “izbori oboreni na 2.700, odnosno na jednoj trećini biračkih mesta”, kao i da je zahvaljujući kontroli DJB sprečen pokušaj vlasti da ugura “sve satelitske opozicione stranke u parlament”.

Radulović je na konferenciji za novinare u Narodnoj skupštini rekao da je Republička izborna komisija (RIK) “pored toga dok je pokušavala da namesti izbore i zapisnike propustila rok od 96 sati da proglasi rezultate izbore na onim biračkim mestima na kojima su izbori završeni”, odnosno za koje nije bilo prigovora.

“Ako ne objavite rezultate u roku od 96 sati izbori nisu uspeli i moraju da se raspišu novi”, kazao je Radulović i dodao da je taj pokret “juče podneo izveštaj Savetu Evrope u kome su opisali tačno šta se desilo na izborima u Srbiji”.

Radulović je podsetio da je DJB 22. juna podneo 2.700 prigovora koje je RIK u roku od 48 sati, bez obrazloženja, odbila, nakon čega se DJB obratio Upravnom sudu, koji je, kako je naveo “počeo da obara jedno po jedno rešenje RIK-a” na odbijanje prigovora DJB.

On je podsetio da su se prigovori DJB odnosili na to da sadrzaj džakova sa izbornim listićima ne odgovara sadrzaju zapisnika, i da su to “dokazali u četiri džaka”, kao i da su se “zapisnici popunjavali po unapred predviđenom scenariju”.

“Kad Upravni sud poništi rešenje RIK-a to je kao da taj prigovor nije ni bio. RIK ne može da donosi rešenja, mora da poništi izbore. Jasno je da izbori nisu uspeli, odnosno da će morati biti ponovljeni”, rekao je Radulović i dodao da je RIK odbio da DJB uruči lično nova resenja koja je doneo, nakon odluke Upravnog suda, uz obrazloženje da su “poslata poštom”.

On je naveo da je DJB 21. juna kontrolisala izbore na četvrtini biračkih mesta i da je na tom uzorku “utvrdila rezultat tako da vlast nije imala kud nego da poštuje taj uzorak”.

“Kontrolom biračkih mesta pokazali smo da možete da oborite namere vlasti u potpunosti”, kazao je Radulović.

Kako je naveo, izbori su juče ponovljeni na 234 biračka mesta što “nema nikakve veze sa prigovorima DJB”, već je bilo očigledno da su loše bili popunjeni zapisnici, “a RIK kontroliše samo zapisnike”.

Radulović je rekao da je DJB na ponovljenom glasanju imala kontrolore na 46 biračkih mesta, a da su na dva utvrđene “ogromne nepravilnosti”, odnosno da je u vreme odsustva njihovog kontrolora na pola sata “bilo dodato 200 listića” kao da je navodno toliko ljudi glasalo, “ali nije bilo potpisa”.

“Potpisa nije bilo, očigledno su nameravali da potpise dodaju naknadno. POKS je na tom mestu dobio 105 glasova. Jedva čekamo da se objave svi zapisnici. Suština svega je da je vlast pokušala da ugura veliki broj lista u skupstinu a DJB je to sprečio”, kazao je Radulović.

Kako je Radulović naveo “da se izašlo na ove izbore i da je izvršena ozbiljna kontrola svih biračkih mesta, vlast bi izgubila izbore” i dodao da će “DJB koristiti sva pravna sredstva da obori ove izbore” dok je kolegama iz opozicije poručio “ako ne želite da pomognete, nemojte da odmažete”.

(Beta)

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …