Military Watch otkrio, zašto F-22 Raptor nije postao američki nuklearni borbeni lovac

F-22 Raptor je ušao u službu američkih vazduhoplovnih snaga krajem 2005. godine kao prvi borbeni avion pete generacije.

Raspad SSSR-a je garantovao da u narednoj deceniji neće imati konkurenciju, piše Military Watch.

Ogromne količine novca potrošene su na razvoj borca. Ispostavilo se da je težak dvomotorni avion, dizajniran da dobije superiornost u vazduhu, veoma skup (146,2 miliona dolara po jedinici bez istraživanja i razvoja i 379,5 miliona dolara uključujući).

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Pored toga, u F-22 je identifikovan čitav niz „čireva“ i svih vrsta problematičnih područja, od softvera do štetnih efekata na pilote.

Raptor se takođe pokazao izuzetno zahtevnim i „proždrljivim“ za održavanje, pa je proizvedeno manje od 200 jedinica i program je prekinut.

Raptor je takođe ostao najmanje svestrana klasa lovaca koji je ušao u službu, bilo gde u svetu od 1980-ih, pošto avion u početku nije bio sposoban da napada rakete vazduh-zemlja ili protivbrodske rakete.

Imao je veoma ozbiljna ograničenja, zbog svoje nemogućnosti da primi bilo šta osim gravitacionih bombi (slobodnog pada) veoma malog prečnika u svojim unutrašnjim odeljcima za oružje – navedeno je u publikaciji.

Lockheed Martin Corporation je bila veoma uznemirena što je vojska odlučila da prekine kupovinu aviona i pokušala je da dokaže da je američkom vazduhoplovstvu potreban F-22.

Godine 2008, izvršni direktor Robert Stivens je čak predložio da se Raptor koristi kao avion za nuklearni napad, što bi mu omogućilo da doprinese američkim sposobnostima strateškog odvraćanja zajedno sa svojom ulogom borca za nadmoć u vazduhu.

Čak je obećao da će još jedna višegodišnja kupovina F-22 dovesti, do nižih jediničnih troškova. Ali vojska je bila nepokolebljiva.

Za vojsku su izgledi za dalju nabavku F-22 i njihovo korišćenje kao „nuklearnih udarnih lovaca“ bili veoma sumnjivi, pa tu mogućnost nisu ni razmatrali.

Tomas Kristi, koji je četiri godine do februara 2005. bio glavni Pentagonov tester naoružanja, pozvao je pozive da se F-22 koristi kao nuklearni udarni avion „začuđujućim” i „držanim za slamku”.

Glavni problem je ostao plitak odeljak za oružje.

Dok su prethodne generacije lovaca uvek imale veći domet od svojih neposrednih prethodnika, domet F-22 je bio znatno manji od dometa teškog F-15, pa čak i mnogo lakšeg jednomotornog F-35, koji će kasnije ući u upotrebu.

Da pogledamo domet u perspektivi, kineski J-20 i ruski Su-57 imaju više nego dvostruko veći borbeni radijus od F-22, dok je veoma mali domet američkog lovca ozbiljno ograničio njegovu korisnost kao nosača nuklearnog tereta. čak i kada bi njegov odeljak za oružje mogao da ih primi – stoji u materijalu.

Na kraju, široko rasprostranjeni problemi sa F-22, ne samo da su smanjili proizvodnju, na manje od 25% prvobitne prognoze, već su i primorali američko vazduhoplovstvo da počne da povlači avione koji su završili manje, od četvrtine svog radnog veka počevši od 2022. njihova ograničena korisnost i visoki operativni troškovi.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …