Ruskinja tvrdi da je život u Srbiji bolji nego u Nemačkoj, mnogi su saglasni s njom – VIDEO

Da li je život bolji u Srbiji nego u Nemačkoj? Sve zavisi od toga ko ste, ciljeva, ukusa, motivacije. I da, postoje stotine i hiljade ljudi iz Srbije koji se svake godine imigriraju u Nemačku s razlogom.

Ali reći ću vam da postoje neke stvari o Srbiji. Verovatno ćete misliti da sam luda zbog toga što tvrdim da je život u Srbiji bolji nego u Nemačkoj. Ali dozvolite mi da kažem da je život u Srbiji može da bude bolji za neke ljude nego život u Nemačkoj”.

Na svom Jutjub kanalu Ruskinja Ana, koja je poslednjih pet godina radila, studirala ili volontirala u Nemačkoj, Grčkoj, Austriji, pa čak i dalekoj Indiji, objavila je video u kojem je poredila život u Srbiji i Nemačkoj. Ova mlada devojka imala je dosta reči hvale za našu zemlju.

Ana je poredeći nas sa Nemačkom, navela da je Srbija bolja za život pre svega zbog troškova života, kao i da je u Nemačkoj bolji život za inženjere recimo.

Navela je da su u Srbiji jeftinij stanovi nego u Nemačkoj, da ih je i lakše pronaći.

“U Nemačkoj kada idete da gledate stan unutra ćete zateći mnogo njih koji su već zainteresovani, pa zavisite od vlasnika koji na kraju donosi konačnu odluku o tome koga će pustiti u stan… U Nemačkoj će vam tražiti tri depozita, a ovde mnogi traže jedan, a potom kiriju plaćate mesečno”, objasnila je, te dodala da joj se sviđa što u Srbiji ima dosta nameštenih stanova za izdavanje, dok su u Nemačkoj uglavnom prazni stanovi.

Govoreći o internetu, rekala je da je u Nemačkoj dosta skup i često teško dostupan.

“U Srbiji imate internet gotovo svuda i mnogo je brži. Sada sam u stanu gde imam najbrži internet u životu. Samo leti”, navela je ona.

I Nemačka ima prednosti, kaže, te dodaje da je ova zemlja “malo bolje opšte organizovana”. Tamo su, podvlači, pravila jasno postavljena i da ih gotovo svi poštuju.

“Ovo je Balkan, i možda ovde baš stvari nekad ne funkcionišu najbolje, ali sva ta pravila u Nemačkoj mogu da izlude čoveka. Pogotovo one ljude koji vole da žive slobodnije, koji neće da budu sputani”, kaže.

Ipak, ističe prednost u Srbiji to što kod nas radnje rade uvek i svuda. U Nemačkoj, objasnila je ona, nedeljom ništa ne radi.

“I drugim danima radnje se zatvaraju ranije, a u manjim gradovima baš dosta ranije. Taj problem u Srbiji nećete imati. Kod njih rade neke prodavnice 0-24, imate trafike, imate sve. Možete da naručite kad vam nešto treba”, poručuje.

Srpskom kuhinjom je oduševljena.

“U Nemačkoj se hrana zasniva na svinjetini, krompiru i hlebu. U Srbiji isto dosta jedu meso, ali razno i zdravo meso. Manje je masno, a jelovnik im je uopšteno raznovrsniji. Srbija proizvodi dosta voća i povrća, a hrana im je veoma ukusna i baš mi se sviđa”, navela je mlada Ruskinja koja je oduševljena je palačinkama, jer je podsećaju na Rusiju, dok je palačinke, kaže, teško pronaći u Nemačkoj.

Sviđa joj se i vreme u Srbiji, kaže da je oduševljava što ne pada kiša često, dok u Nemačkoj često kiša pada skoro svaki drugi dan.

Mnogi su komentarisali ispod Aninog videa i većina njih smatra da je u pravu.

“U Nemačkoj sam živela 27 godina, poslednjih 11 živim u Srbiji, mnogo je volim”, jedan je od komentara.

Drugi korisnik je napisao takoše da je u pravu, i da živi u Švajcarskoj već 20 godina, umesto u Crnoj Gori i da mnogo toga počinje da ga nervira.

“Verovatno kultura, ovde te prijavljuju kad god nešto uradiš i sve mnogo košta. Hvala ti za ovaj video”, navodi se u komentaru.

Ima i onih koji su “branili” Nemce.

“Dobro, živim ovde, nije da baš tako često pada kiša. Verujem da je u Srbiji toplije, ali vreme u Nemačkoj nije tako strašno kao što kažeš. Ipak, što se tiče interneta upravu si. Korona kriza je to svima stavila do znanja i nadam se da će konačno to popraviti”, naveo je treći korisnik.

VIDEO:

(b92)

Check Also

Svaka sledeća generacija gora od prethodne, kako to zaustaviti?

Zašto niko u Srbiji ne govori o tome da nam je svaka generacija dece gora …