ČUDAN TREND: Nemački vojnici odlaze u rusku vojsku i na ukrajinski front

Desničarski ekstremisti iz Nemačke učestvovali su u paravojnoj obuci u kampu blizu ruskog Sankt Peterburga, piše nemački časopis Fokus, prenosi Dojče vele.

Pripadnici mladih krajnje desne NPD i male stranke Der Dritte Veg (Treći put) završili su obuku, navodi se u izveštaju koji se poziva na nemačke obaveštajne izvore.

Učesnici su obučeni za upotrebu oružja i eksploziva.

Među učesnicima nisu samo Nemci – postoje Šveđani i Finci, a nakon obuke, učesnici se pridružuju ruskim trupama koje su delovale na istoku Ukrajine.

Kampom upravlja ekstremistički ruski carski pokret (RIM). Nemačka obaveštajna služba veruje da RIM ima dva logora u blizini Sankt Peterburga, a sama organizacija, kao što mu ime kaže, traži obnovu Ruskog carstva.

Sjedinjene Države nedavno su dodale RIM na svoju listu globalnih terorističkih grupa, rekavši da je obučavao evropske neonaciste i supermacisti.

Zvanična Moskva je odgovorila da dodavanje grupe na crnu listu ne pomaže u borbi protiv terorizma i da još nije objavila nikakve detalje koji su doveli do odluke.

Moskva njihov pokret smatra ekstremističkim – ali to u Rusiji nije zabranjeno.

Nemačka obaveštajna služba svesna je da nemački ekstremisti posećuju kampove, ali iz pravnih razloga im ne mogu zabraniti da putuju.

(Index.hr)

Check Also

Intervencija NATO-a, vodi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, na bojnom polju!

Januara 2023. na Zapadu je stvorena „tenkovska koalicija“, koja je uključivala zemlje koje su se …