Vašington i Brisel zajedno i udarnički, pripremili žestok odgovor Kini!

Vašington i Brisel zajedno će raditi na sprečavanju da znanje njihovih tehnoloških kompanija dospe u ruke strateških rivala – što je aluzija na Kinu.

Vašington i EU će na sastanku ovog meseca dogovoriti zajedničku akciju koordinacije kontrole izvoza poluprovodnika i druge robe u Kinu, prenosi Rojters pozivajući se na nacrt saopštenja u koji je imao uvid, prenosi RT.

Američki državni sekretar Entoni Blinken, potpredsednica Evropske komisije Margret Vestager i drugi visoki zvaničnici trebalo bi da se sastanu na četvrtom samitu Saveta za trgovinu i tehnologiju (TTC) SAD-EU u Švedskoj 30. i 31. maja.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U nacrtu saopštenja u koje je Rojters imao uvid navodi se da će se dve strane pozabaviti netržišnom praksom i ekonomskom prinudom i raditi na sprečavanju da znanje njihovih tehnoloških kompanija dospe u ruke strateških rivala – što je aluzija na Kinu.

Takođe je u planu koordinacija kontrole izvoza “osetljivih artikala” – uključujući robu koja ima vojnu upotrebu – i poluprovodnika, navodi se u saopštenju, u kojem se Kina direktno pominje samo dva puta.

Brisel kaže da Kinu smatra partnerom u nekim oblastima ali i ekonomskim konkurentom i strateškim rivalom.

Evropska unija planira da ponovo kalibrira svoju politiku prema Kini, priznajući da je koordinacija sa Sjedinjenim Američkim Državama koje imaju drastično stroži stav prema Pekingu ključna.

Dve strane su takođe saopštile da su posvećene radu sa G7 na koordinaciji akcija za suprotstavljanje aktima ekonomske prinude, kao što su trgovinska ograničenja, za koja EU kaže da je Kina nametnula članici EU – Litvaniji.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …