Moskva: III svetski rat biće nuklearni!

Upozorenje dolazi nakon što je Moskva stavila jedinice opremljene ICBM-ima, u visoku borbenu pripravnost.

Sledeći veliki sukob između svetskih sila uključiće atomsko naoružanje i biće katastrofalan za ljudsku rasu, upozorio je visoki diplomata Rusije, usred eskalacije sukoba sa Zapadom, zbog vojnog napada Moskve na Ukrajinu.

Ruska državna novinska agencija TASS prenela je u sredu da je Sergej Lavrov u intervjuu za Al Džaziru rekao, da bi „Treći svetski rat bio razorni nuklearni rat“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

On je takođe tvrdio da bi se Rusija suočila sa „stvarnom opasnošću“, ukoliko Ukrajina dobije pristup atomskom naoružanju.

Lavrov je to izjavio nakon što je u utorak na Ženevskoj konferenciji o razoružanju objasnio da neće biti pobednika, ako izbije nuklearni rat.

Najviši moskovski diplomata, koji je govorio putem video veze, takođe je pozvao SAD da uklone svoje bojeve glave iz Evrope.

On je takođe optužio Kijev da preti, da će narušiti svoj nenuklearni status.

„Za nas je neprihvatljivo da se, suprotno osnovnim odredbama Ugovora o neširenju nuklearnog oružja, američko atomsko naoružanje i dalje nalazi na teritoriji nekih evropskih zemalja“, primetio je veteran.

Dalje je tvrdio da su „opasnosti, koje predstavlja režim ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za susedne zemlje i međunarodnu bezbednost značajno porasle nakon što su kijevske vlasti, igrale opasne igre u vezi sa planovima za nabavku sopstvenog nuklearnog oružja“.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je da se kopnene jedinice zemlje, opremljene interkontinentalnim balističkim raketama, kao i brodovi Severne i Pacifičke flote, stave u visoku borbenu pripravnost u nedelju.

On je insistirao da je taj potez usledio nakon „nelegitimnih sankcija“ Moskvi i „agresivnih izjava“ zvaničnika SAD i EU.

Oružane snage Moskve izvršile su upad u Ukrajinu prošlog četvrtka nakon predsednikovog obraćanja naciji.

Cilj ofanzive, prema Putinu, je osakaćivanje kijevske vojske i uklanjanje takozvanih „nacističkih elemenata“, iz istočnoevropske nacije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Lokid Martin izabran za dobavljača presretača sledeće generacije za američku pvo!

Dana 15. aprila, američka agencija za protivraketnu odbranu (MDA) odabrala je Lockheed Martin kao isporučioca …