STIŽE KAZNA: “Srbija ima snimke! Stoje nad telima mrtvih vojnika i kopaju raku…”

On je dodao da ima još pet lokacija koje su prioritetne i na kojima Beograd insistira, da su dokazi predati i da se insistira da u maju i polovinom juna budu izvršene pretrage.

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio da je Komisija došla do snimka koji je predat Prištini, a tiče se ubijanja vojnika na Košarama.

Prema njegovim rečima, na tom snimku se vide pripadnici tzv. OVK koji stoje na telima mrtvih vojnika na Košarama i kopaju raku u koju ih sahranjuju.

Odalović je za RTS rekao da će Košare biti možda jedna od prvih lokacija na prostoru KiM za koju se sumnja da se na njoj nalaze grobnice nestalih, a koja će biti pretražena.

Odalović je naveo da je prošlog vikenda bio u Prištini i razgovarao sa prištinskom delegacijom za nestala lica.

On je ukazao da je najteža posledica svih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, uključujući sukobe na Kosovu i Metohiji, nerešena sudbina 10.001 nestale osobe, među kojima je 1.639 nestalih sa KiM, a među njima se nalazi šest vojnika koji su stradali na Košarama i čije sudbina nije poznata.

“Na poslednjem sastanku radne grupe koji je održan u aprilu u Beogradu najavljeno je da ćemo vrlo brzo dobiti nalog, da ćemo zajedno poći i pretražiti tu lokaciju, a u petak mi je to ponovljeno u Prištini”, rekao je Odalović.

On je dodao da ima još pet lokacija koje su prioritetne i na kojima Beograd insistira, da su dokazi predati i da se insistira da u maju i polovinom juna budu izvršene pretrage.

Govoreći o Livočkom jezeru, Odalović je naveo da postoje izjave svedoka Albanca da je tela ubijenih Srba bacao u vreće i dodao da je ta lokacija pretražena pre nekoliko godina bez prusustva predstavnika Beograda.

“Konstatovano je da ima puno mulja, da možda ima bombi neuništenih. Insistirali smo da ima pouzdanije metode, predložili smo da se uključe ronioci, ali za sada Priština to nije stavila u prioritet”, istakao je Odalović.

On je rekao da je važna i lokacija Lapušnik, jer je to bio zatvor. Naveo je da je 17 meštana kidnapovano i ubijeno u selu Dojnica kod Prizrena, da na lokaciji Javor satelitskim snimkom utvrđeno gde bi potencijalno mogla da bude grobnica, kao i da je potrebno pretražiti dve lokacije u okolini Đakovice i u Bidisavcima.

Tanjug

Check Also

Ukrajina izvela raketni udar raketama dugog dometa, na Sevastopolj! Ima mrtvih i ranjenih!

Dana 23. juna 2024. godine, otprilike u 12:15, po moskovskom vremenu, režim u Kijevu je …