Borac srpske vojske iskren: U reonu karaule Đeravica, uništili smo grupu “Delta Force”…

Borbe na tadašnjoj jugoslovensko-albanskoj granici prevazilazile su granice izdržljvosti.

Pokušaj kopnene invazije NATO pakta, uz pomoć albanske regularne armije i UČK, na padinama Prokletija prestaje da bude tabu tema.

Tokom 78 dana bombardovanja tadašnje Jugoslavije svuda je bilo teško, a najteže na Kosovu, preciznije na granici sa Albanijom, gde je čak i pokušana kopnena invazija.

Graničari, 53. granični bataljon, prihvatili su na sebe prvi udar, potom se u borbu uključila i 549. i 125. motorizovana brigada, 63. padobranska i deo 72. specijalne brigade, a naspram sebe su imali NATO alijansu, regularnu armiju Albanije, razne plaćenike, a po svedočenju pojedinih boraca čak i specijalne snage Delta Force.

Borbe na tadašnjoj jugoslovensko-albanskoj granici prevazilazile su granice izdržljvosti.

Kakvi su vremenski uslovi i sam teren na padinama planine Prokletije mogu samo da pričaju oni koji su tamo bili i sve to na svojoj koži i osetili.

Posebno svi apostrofiraju gustu maglu, zbog koje se često dešavalo da i jedni i drugi prođu prvu liniju i zalutaju na neprijateljsku teritoriju.

A bilo je i slučajeva kada se to namerno radilo. Da se neprijateljske borbene grupe pronađu i unište ili da se samo izvidi gde im je pozicija i šta spremaju.

Upravo se jedan takav slučaj dogodio 7. juna 1999. godine u reonu karaule Đeravica, kod graničnog kamena C-1, gde je likvidirano šest članova terorističke grupe OVK, za koje se ispostavilo da su zapravo bili Delta Force.

O tom događaju svedoči i jedan srpski borac koji je učestvovao u toj akciji.

– Ta grupa je prethodno iznenadila i ubila dva naša vojnika i jednog ruskog dobrovoljca koji su zaspali.

Reagovao je kapetan Živić sa sotalima na tom položaju, otvorili su vatru i tom prilikom stradalo je pet terorista, dok je šesti počeo da se povlači prema graničnom kamenu C-1/2.

Međutim, graničari su ga sustigli i likvidirali – priča učesnik akcije.

Potom je ispričao šta su sve našli kod ubijenih i šta je usledilo posle toga.

– Teroristi su na sebi imali modernu opremu sa oznakama Delta Force i kod jednog od njih su pronađene mape terena i još neki podaci.

Likvidirani teroristi su preneseni i bačeni niz liticu preko granične linije.

Te noći u dva časa posle ponoći položaj je gađan kasetnim bombama gde su ranjena četiri graničara – završava priču srpski borac.

Koliko je stradalo stranih državljana koji su se borili protiv naše zemlje na granici sa Albanije niko ne zna.

Zvanično se provlače tri imena i to dva NATO vojnika Francuz Arnod Pjer i Italijan Frančesko Đuzepe Bider, kao i Alžirac Murad Muhamed Alija, mada mnogi tvrdi da je njihova brojka daleko veća.

sajkaca.rs

Check Also

Denver vs Lejkersi 10 : 0! – VIDEO

Centar Denvera Nikola Jokić izjavio je, posle pobede nad Lejkersima u drugom meču plej-ofa, da …