PUTIN SAOPŠTIO: Severni tok 2 može da krene za deset dana!

Putin je rekao da Rusija nema nameru da u transportu gasa zaobilazi Ukrajinu…

Vladimir Putin je objavio da je prvi krak magistranog gasovoda Severni tok-2 završen i da bi prirodni gas njime prema Nemačkoj i još nekim zemaljama EU mogao poteći već kroz desetak dana.

Nastupivši pred učesnicima Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, naglasio je da se to dogodilo dva i po sata pre njegovog nastupa.

Posebno je naglasio da je Rusija spremna da projekte poput Severnog toka-2 i dalje realizuje sa stranim partnerima.

Otkrio je da će sa Džoom Bajdenom razgovarati o strateškoj stabilnosti, razoružanju, planetarnoj ekologiji, pandemiji i lokalnim sukobima.

Naglasio je da Moskva i Vašington moraju naći načina da poboljšaju odnose koji su sada na izuzetno niskom nivou.

Portparol ruskog predsednika, Dmitrij Peskov, izjavio je da Kremlj ne očekuje značajno poboljšanje odnosa Moskve i Vašingtona nakon samita Putina i Bajdena.

Naveo je da će Putin na budući samit «potrošiti samo jedan dan» i da je već usaglašeno da dvojica lidera prvo razgovaraju u četiri oka, a potom u prisustvu članova državnih delegacija i svojih pomoćnika.

Moskva računa da će drugi krak Severnog toka-2 biti gotov do kraja ove godine.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Putin je rekao da Rusija nema nameru da u transportu gasa zaobilazi Ukrajinu, ali da nije dužna ni da nju – ili bilo koju drugu zemlju – hrani:

„Mi sa Kijevom imao sporazum da u narednih pet godina preko teritorije Ukrajine eksportujemo po 40 milijardi kubnih metara gasa.

Nekada je tim pravcem išlo i do 200 milijardi.

Mogućnost da tako bude i danas urušila je sama Ukrajina.

Istovremeno je na sve načine obarala cenu gasa koji je sa nama ugovarala, a cenu za tranzit u EU dizala do nebesa!

Sve je urušila svojim rukama“.

Povodom optužbi iz zapadne vojne alijanse da su ruske specijalne službe učestvovale u prinudnom spuštanju aviona irske kompanije Ryanair u Minsku, kratko je rekao:

«Ta izjava, ako tamo u nju zaista veruju, svedoči da je sam NATO u opasnosti!»

Fakti

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …