Australijski ministar, vratio Novaka Đokovića u pritvor, zbog “javnog interesa”! – VIDEO

Novak Đoković će biti vraćen u pritvor u subotu, jer se bori protiv odluke ministra za imigraciju Aleksa Hoka da mu ukine vizu, samo nekoliko dana pre početka Australijan opena.

Advokat teniske zvezde, na hitnom saslušanju pred sudijom Entonijem Kelijem iz Federalnog okružnog i porodičnog suda u petak uveče, rekao je da je svaki minut “izuzetno dragocen” u “vanrednim okolnostima”, s obzirom da turnir počinje u ponedeljak.

Nick Vood SC je zatražio hitnu zabranu da se spriječi uklanjanje Đokovića iz Australije i dogovoreno je da neće biti deportovan, pre nego što se sudski postupak završi.

Međutim, sudija Keli je presudio u korist vladinog advokata Stivena Lojda da se Đoković vrati u pritvor od 8 sati ujutru u subotu, kada bi trebalo da ga ponovo ispitaju službenici za imigraciju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Đokoviću će biti dozvoljeno da bude u kancelariji svog advokata u subotu, ali će biti pod nadzorom dvojice službenika australijskih graničnih snaga i biće zadržan u pritvoru u subotu uveče.

Biće mu dozvoljeno da se vrati sa svojim pravnim timom u nedelju na planirano saslušanje, o ukidanju vize.

Sudija Keli je takođe naložio da se predmet prebaci na Savezni sud.

G. Vud je bio zajedljiv u pogledu vremena koje je ministru bilo potrebno da donese odluku o ukidanju vize Srbinu, skrenuvši pažnju na činjenicu da je ona doneta tek u petak, kasno.

„Mi smo tu gde jesmo zbog vremena, koje je ministar oduzeo“, rekao je Vud na hitnom saslušanju u petak uveče.

„Krećemo se najbrže što možemo.

Gospodin Vud je otkrio da je jedan od razloga zašto je Đokoviću ukinuta viza bila zabrinutost, zbog „javnog raspoloženja Srbina protiv vakcine“, ako mu bude dozvoljeno, da ostane u Australiji.

G. Vud je to obrazloženje opisao kao “očigledno iracionalno”, rekavši da odluka ne uzima u obzir da li će uklanjanje Đokovića iz zemlje imati sličan efekat.

„Ministar razmatra potencijal za anti-vakserski uticaj, kada je on (Đoković) prisutan“, rekao je on.

Ministar ukinuo vizu “u javnom interesu”!

Očekivalo se da će se srpska teniska zvezda boriti protiv Houkove odluke, koja je objavljena u petak nešto pre 18 časova.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Danas sam iskoristio svoje ovlašćenje prema članu 133C(3) Zakona o migracijama da poništim vizu, koju je imao gospodin Novak Đoković iz razloga zdravlja i dobrog reda, na osnovu toga da je to bilo u javnom interesu“, rekao je gospodin Hok. u saopštenju.

„Prilikom donošenja ove odluke, pažljivo sam razmotrio informacije, koje su mi dali Ministarstvo unutrašnjih poslova, australijske granične snage i gospodin Đoković.

„Morisonova vlada je čvrsto posvećena zaštiti granica Australije, posebno u vezi sa pandemijom COVID-19.

Premijer Skot Morison izdao je saopštenje u petak uveče u kojem se osvrnuo na Houkovu odluku, rekavši da je doneta da bi se zaštitile “žrtve” Australijanaca.

„Australijanci su podneli mnogo žrtava tokom ove pandemije i s pravom očekuju, da će rezultat tih žrtvovanja biti zaštićen“, navodi se u saopštenju.

„To je ono što ministar danas radi u ovoj akciji.

Moguće je da se Đoković neće moći vratiti u Australiju, tri godine nakon odluke, što je sudija Keli potvrdio na sudu u ponedeljak, kada je istaknuta mogućnost da ministar ukine Đokoviću vizu, da bi do takve zabrane zaista moglo doći.

Međutim, australijska vlada bi mogla da iskoristi svoje diskreciono pravo, da tu zabranu ne primeni na tenisku zvezdu.

Đoković je juče uključen u žreb Australijan opena nakon što u četvrtak nije doneta odluka da mu se dozvoli ili ukine viza.

Đokovića su uhapsile australijske granične snage po dolasku u Melburn prošle nedelje, uz obrazloženje da se ne kvalifikuje za medicinsko izuzeće od uslova za vakcinu protiv COVID-19.

Nezavisni senator Tasmanije Jackui Lambie jutros je pozvao da se prekine dugo čekanje.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Zašto ovo stalno curi iz slavine? Zašto ministar ništa nije uradio po ovom pitanju?” Senator Lambie rekao je danas.

„Oni hoće da ga hvataju na karakter, jer veruju da je njegova pokornost bila nezadovoljavajuća, onda, znate, to je ono što radimo, kada se naša deca igraju u školi.

Oni bivaju poslati kući.

„Dakle, možda je krajnje vreme da zaustavite ovaj debakl, završite ga jednom zauvek, a da ne kaplje iz slavine i odlučite se.

Pitala je zašto je ministar za imigraciju Aleks Houk “nestao u akciji”.

“Ako ne možete da donesete odluku o Novaku Đokoviću, bože, kako vi vodite državu? Ovo je apsolutna propast”, rekla je ona.

“A kamoli, kako nas to čini da izgledamo ostatku sveta. To je apsolutno šokantno.”

Bivša australijska teniska zvezda Sem Grot rekao je da situacija sa Đokovićem frustrira njegove kolege igrače.

„Mnogi igrači su doneli odluku da se vakcinišu, hteli ili ne, da bi mogli da dođu i igraju na Australijan openu“, rekao je on za Danas.

„Mnogi igrači, koji su doneli tu odluku samo da bi mogli da dođu u Melburn Park smatraju da je to jedno pravilo za Novaka i jedno za sve ostale.

Granična služba istražuje da li je Đoković dao lažne podatke na svojoj putnoj deklaraciji.

Saga je u početku izazvala masovno negodovanje u Đokovićevoj rodnoj Srbiji, sa njegovom porodicom koja je vodila skupove na ulicama, dok je u Melburnu, masa okupljena ispred hotela, Đoković je bio privremeno zatvoren tokom vikenda.

Ali taj žar se donekle ohladio nakon što je Đoković priznao da je prekršio pravila izolacije COVID-19 u Srbiji, što bi mu, kako se navodi, moglo dovesti do zatvorske kazne.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …