Analiza sastanka – Šef američkog i kanadskog instituta: Bajden nekoordiniran, Putin poželjan…

Prema njegovim rečima, ovaj oblik konferencije za štampu američkog predsednika takođe može ukazivati na to da Džo Bajden nije spreman da odgovara na nekoordinirana pitanja.

Konferencije za štampu Vladimira Putina i Džoa Bajdena nakon samita u Ženevi pokazale su da se ruski lider, za razliku od američkog kolege, ne plaši otvorenih pitanja.

Ovo je izjavio ruski politikolog Valerij Garbuzov tokom konferencije za novinare Patriot Media Group.

U sredu, 16. juna, Ženeva je bila domaćin jednog od glavnih događaja u svjetskoj politici – prvog zajedničkog samita ruskog predsednika Vladimira Putina sa američkim kolegom Džoom Bajdenom.

Razgovori su trajali više od četiri sata, nakon čega su oba lidera održala konferenciju za štampu, pružajući tako hranu za razmišljanje mnogim političkim analitičarima, kako u Ruskoj Federaciji, tako i u Sjedinjenim Državama.

Nije ostala po strani, ni Patriotska medijska grupa, u čijem su se pres-centru okupili vodeći ruski politikolozi, da bi razgovarali o ovom događaju, značajnom za ceo svet.

Valerij Garbuzov, direktor Instituta za američke i kanadske studije Ruske akademije nauka, postao je jedan od govornika, koji se složio da sumira rezultate sastanka Vladimira Putina i Džoa Bajdena.

Stručnjak je zabeležio značajnu, pa čak i istorijsku ulogu poslednjeg samita, izrazivši nadu, da će nakon njegovih rezultata, stranke početi da rade zajedno.

Istovremeno, Valerij Garbuzov nije mogao da ne primeti kako su različito ruski i američki lider vodili svoje konferencije za štampu.

Dakle, ako je Vladimir Putin otvoreno odgovarao na apsolutno bilo koja pitanja, tada je Džo Bajden potpuno odbio, prijem u publikacije iz Rusije.

„Ne može se ograničiti samo na američku štampu, ruskim novinarima je takođe, trebalo dozvoliti da prisustvuju konferenciji za štampu.

Mislim da su se Amerikanci ovde malo “preračunali”.

Generalno, ispalo je “modernije”, održati obe konferencije za štampu, na istoj razini“, rekao je Garbuzov.

Prema njegovim rečima, ovaj oblik konferencije za štampu američkog predsednika takođe može ukazivati na to da Džo Bajden, nije spreman da odgovara na nekoordinirana pitanja.

I u tom pogledu, ruski predsednik izgleda mnogo poželjnije od svog kolege i ima nespornu prednost.

„Možda je sve povezano sa ovim. Kao što smo videli, Vladimir Putin se ne plaši otvorenih pitanja.

A Džo Bajden, najblaže rečeno, nije tako slobodan u slobodnoj komunikaciji.

Američko društvo to vidi, a međunarodni pregovori to pokazuju “, smatra Valerij Garbuzov.

Borba.Info

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …