Na pomolu prvi svetski rat za vodu! – VIDEO

Napetost traje već dugo, a sada je posebno zaoštrena.

Sukob Etiopije sa jedne i Egipta i Sudana sa druge strane oko brane „Preporod“ na Nilu mogao bi da preraste u prvi svetski rat za vodu.

Komplikovana situacija koja traje od kako je počela izgradnja brane 2012. godine zaoštrila se sa početkom punjenja jezera, a obe strane zveckaju oružjem.

Brana „Preporod“ trebalo bi da bude završena 2023. godine i najveći je ekonomski projekat u Etiopiji, investicija vredna 4,7 milijardi dolara. Planirano je da, kada bude gotova, proizvodi 15.000 gigavata struje.

U Etiopiji se nadaju da će tako postati najveći izvoznik električne energije u Africi.

Međutim, Egipat, ali i Sudan, zemlje koje su nizvodno na Nilu od brane, i čiji je opstanak vekovima vezan uz ovu reku, strahuju da će ostati bez vode u periodu akumulacije jezera.

Napetost traje već dugo, a sada je posebno zaoštrena.

Prvo je etiopski general Buta Bačata Debele, zadužen za izgradnju brane u ministarstvu odbrane, rekao u televizijskom intervjuu za RT da njegova zemlja „ne želi da rešava pitanje brane sa Egiptom i Sudanom vojnim putem, ali da je spremna i za taj scenario“.

Dodao je da bi o pitanju brane trebalo diskutovati preko Afričke unije, ali i da „egipatska strana ne želi da rešava problem kroz dijalog“ i da „odbacuje sve predloge“.

„Mislim da su pregovori najbolje rešenje i oni neće uspeti da reše problem vojnim putem.

Oni neće pokušati da napadnu branu, ali čak i da to urade, neće moći da reše problem ili da unište branu, jer nju ne mogu uništiti avioni i oni znaju koliko je čvrsta“, rekao je etiopski general.

Pojasnio je i da je počela druga faza punjenja brane, te da bi posle toga, ukoliko bi neko srušio branu, „Egipat i Sudan bili zbrisani“.

Na reči etiopskog generala odgovorio je egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri.

On je za egipatsku televiziju MBC rekao da su etiopski navodi o vojnom rešavanju, kao i vojnim sposobnostima Egipta, „provokacija“.

„Mi znamo šta je interes Egipta, a to je pravo na vodu, a znamo i kao da branimo prava egipatskog naroda“, rekao je Šukri.

Egipatski ministar je istakao da njegova zemlja „uvek pokušava da koristi mirne metode i mehanizme međunarodnih institucija, što ne menja činjenicu da smo sposobni i odlučni da odbranimo interes egipatskog naroda“.

On je optužio Etiopiju da krši međunarodne ugovore kada je u pitanju korišćenje vode iz Nila, kao što su ugovori iz 1929. i 1959. godine ali i onaj iz 2015, koji predviđa da punjenje jezera počne tek kada se postigne dogovor zainteresovanih strana.

Egipat je, baš kao i Sudan, podneo zahtev za održavanje sednice Saveta bezbednosti UN po ovom pitanju.

Zvaničnici i Egipta i Etiopije više puta su izjavljivali da je pitanje vode iz Nila „pitanje života i smrti“.

Sputnik

Check Also

Sve krvavija bitka za Volčansk, Ukrajincima preti „kotlić”!

Bitka za Volčansk na harkovskom pravcu, postaje sve teža i krvavija – ruske snage svim …