GORE OD “PANAMA PEJPERSA” – Otvorena “Pandorina kutija”! – Padaju svetski moćnici…

Javne ličnosti ofšor račune najčešće koriste za tajne transakcije i upravljanje velikom količinom novca, kako bi sakrile svoje pravo bogatstvo.

Rezultati analize miliona procurelih dokumenata koje je večeras objavila najveća istraživačka mreža na svetu otkrivaju kako svetski lideri, milijarderi i poznate ličnosti koriste poreske rajeve.

Među poznatima čije finasijske tajne otkrivaju nalaze se državnici, milijarderi, sportisti i poznate ličnosti.

Istraživanje koje je sproveo Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) i tim od 150 medijskih kuća, otkriva da više od 330 visokih političara i zvaničnika širom sveta ima račune u ofšor kompanijama.

Među njima se nalaze bivši ministar Velike Britanije Toni Bler, kralj Jordana Abudulah II od Jordana, predsednik Kenije Uhuru Kenijati, predesednik Rusije Vladimir Putin, premijer Češke Andrej Babiš, predsednik Crne Gore Milo Đukanović, pevačica Šakira.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Javne ličnosti ofšor račune najčešće koriste za tajne transakcije i upravljanje velikom količinom novca, kako bi sakrile svoje pravo bogatstvo.

Milioni procurelih dokumenata otkrivaju koliko su međunarodni tajni ofšor poslovi upleteni u globalnu finasijsku politiku, piše Dojče vele.

Bivši britanski premijer Toni Bler decenijama se zalagao za plaćanje poreza, a procureli papiri pokazuju da bi on i njegova supruga mogli da budu vlasnici zgrade vredne 7,6 miliona evra za čiju kupovinu nisu platili porez.

Blerovi su naime kupili akcije ofšor kompanije od porodice ministra turizma Bahreina Zajeda bin Rašida al-Zajanija, a ne zgradu diretkno i time izbegli plaćanje poreza na imovinu u iznosu od 400.000 dolara, otkrivaju procurela dokumenta.

Bler i Zajani u početku nisu znali da međusobno sklapaju poslove. Čeri Bler je rekla da njen muž nije učestovavao u transakciji. Ova ofšor kompanija je sada zatvorena.

Ime českog premijera Andreja Babiša, milijardera koji je na vlast došao obećavajući da će slomiti korupciju, takođe se nalazi na „Panamskim papirima“.

KRIK prenosi da je Babiš preko ofšor kompanija postao vlasnik dvorca vrednog 15 miliona evra na Francuskoj rivijeri, kao i još sedam nekretnina u blizini dvorca, uključujući dvospratnu vilu sa bazenom i garažom.

Ovu imovinu Babiš nije prijavio nadležnim organima, iako je bio dužan da to uradi u skladu sa zakonom.

Dokumenti takođe pokazuju i da je još jedan evropski lider, takođe izabran predstavljajući se kao borac protiv korupcije, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, koristio kompleksnu strukturu ofšor firmi kako bi svojoj porodici omogućio da nastavi da posluje u inostranstvu, a da to nije prijavio nadležnima u državi.

Kralj Jordana Abdulah Drugi, pokazuju papiri, kupio je posredstvom tri ofšor kompanije tri vile na obali mora u Malibuu u Kaliforniji za oko 60 miliona evra. Kupovinu je obavio u godinama nakon Arapskog proleća kada su Jordanci protestovali zbog nezaposlenosti i korupcije.

Dokumenta otkrivaju i tajne poslove predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i njegovog sina na Britanskim Devičanskim Ostrvima.

Milo i Blažo Đukanović su, pokazuju papiri, 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Devičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara.

Predsednikov sin iskoristio je tu kompleksnu strukturu da osnuje i skrivene kompanije u Londonu i Crnoj Gori.

U papirima se pojavljuje i srpski ministar finansija Siniša Mali, kao vlasnik dve firme sa Britanskih Devičanskih Ostrva. Posredstvom ovih firmi Mali je kupio luksuzne apartmane na obali Crnog mora u Bugarskoj.

O ovom slučaju KRIK je pisao i ranije, ali nova dokumenta dokazuju da je Mali definitivno bio vlasnik 24 apartmana u Bugarskoj koje nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije.

Dokumenta otkrivaju i da je tajna ljubavnica ruskog predsednika Vladimira Putina dobila luksuzni stan u Monaku posredstvom kompanije na Britanskim Devičanskim Ostrvima.

U papirima se pojavljuje još jedna osoba koja se dovodi u vezu sa Putinom – televizijski direktor i producent Konstantin Ernst.

„Pandorini papiri“ otkrivaju da je Ernst, ubrzo nakon što je priredio ceremoniju otvaranja i zatvaranja zimskih Olimpijskih igara 2014. u Sočiju, učestvovao, skriven iza slojeva ofšor kompanija, u velikoj privatizaciji i kupovini desetina bioskopa i imovine od grada Moskve.

Dokumenti koji su procureli pokazuju da je do 2019. godine vrednost Ernstovog udela u ovom poslu premašila 140 miliona dolara.

„Pandorini papiri“ otkrivaju da su ofšor kompanije koristili i indijska zvezda za kriket Sašin Tendulkar, pevačica Šakira, pevač Hulio Iglesijas, supermodel Klaudija Šifer i italijanski mafijaš Rafaele Amato, poznat kao „Lell the Fat One“ (Debeli Lel), koji je povezan sa najmanje deset ubistava i čija je kriminalna karijera bila inspiracija za poznati film „Gomora“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Nova s

Check Also

Vašington post: Putin vešto matirao Zapad, u situaciji sa Ukrajinom!

Ruski predsednik Vladimir Putin pokazao se kao vešt taktičar u situaciji sa Ukrajinom. Do takvih …