Leonkov: SAD ne da nemaju, nego neće moći da stvore hipersonično oružje, bez pristupa ruskim tehnologijama! – VIDEO

Zaostajanje Sjedinjenih Država za Rusijom u razvoju hipersoničnog naoružanja objašnjava se velikim jazovima Amerikanaca u oblasti mašinogradnje.

Ovo je izjavio vojni ekspert Aleksej Leonkov.

Pentagon je odlučio da odloži testiranje vlastitih uzoraka hipersoničnog naoružanja, zbog problema sa lansirnim vozilom, koji su doslovno izašli iz reda pri sljedećim lansiranjima.

Prema Rojtersu, incident se dogodio dan ranije, 21. oktobra, tokom ispitivanja planirano je testiranje performansi jedne od hipersoničnih navođenih bojevih glava razvijenih u SAD.

Pentagon je kasnije objasnio da je reč o eksperimentu prikupljanja podataka koji je trebalo da se održi na kosmodromu Kodiak na obali Aljaske.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, neuspjeh akceleratora primorao je naučnike da odlože sav posao. Pojačivač korišćen u testovima nije deo programa razvoja hipersoničnog oružja.

Istovremeno, napominje se da je dan pre incidenta, 20. oktobra, Pentagon izveo tri probna lansiranja hipersoničnog oružja odjednom, a sva su prepoznata kao uspešna.

Vredi napomenuti da pod oružjem u pitanju treba razumeti najnoviju američku hipersoničnu raketu AGM-183A ARRW, poznatu i kao Booster Test Vehicle 1b.

I neuspesi tokom njenih suđenja nikako nisu neuobičajeni.

Prvi put je razvoj rakete ARRW u Sjedinjenim Državama najavljen još u avgustu 2018. godine, kada je američko vazduhoplovstvo potpisalo odgovarajući ugovor na 480 miliona dolara sa Lockheed Martinom.

Lansiranje punopravne proizvodnje i raspoređivanje raketa je zakazano za 2022. Međutim, kako pokazuju rezultati testiranja, ovi datumi će verovatno morati da se pomere.

Kako je rekao direktor časopisa Arsenal Otečestva, vojni ekspert Aleksej Leonkov u intervjuu dopisniku PolitRussia, sam ovaj proces se može smatrati uspešnim.

Ali sve pozitivno iz ARRV -a trenutno nestaje, samo se treba setiti kakvih je uspeha Rusija već postigla u razvoju hipersoničnog naoružanja.

Poređenja radi, Rusija je već uspešno testirala protubrodsku krstareću raketu Cirkon po znatno nižoj ceni.

Ranije su hipersonični protivbrodski raketni sistem „Kinžal“ i krilna borbena jedinica „Avangard“ već bili stavljeni u stanje pripravnosti.

Poenta ovde uopšte nije u velikom novcu, već u prisustvu jake škole dizajna i naprednog razvoja.

„SAD svakako mogu biti pohvaljene za obavljeni posao. Bar u pogledu moderne i pametne elektronike.

U tome su nas, možda, zaista i nadmašili.

Stoga, kada saopšte da je njihova raketa sa rekordnom preciznošću pogodila još jednu metu, u ovo se, možda, može poverovati.

Ali problem je što elektronika ne leti sama – za to vam je potreban motor.

Počeli smo da razvijamo naše ramdžet motore još 90-ih godina.

Do ovoga tek treba da dođu“, objašnjava stručnjak.

Još u oktobru 2020. godine, prilikom sastavljanja novog budžeta za odbranu SAD, u njega su uložena sredstva za proizvodnju pet hipersoničnih krstarećih raketa AGM-183A ARRW odjednom.

Ali onda su Amerikanci bili primorani da ovaj broj smanje na tri i koncentrišu sva sredstva na proizvodnju prvog od njih – ona je ta koja sada prolazi kroz sve testove.

Ali čak i sa ovim zadatkom, kako pokazuje praksa, američki inženjeri i vojska i dalje nisu u stanju da se nose sa njim.

Stoga, čak i unutar Sjedinjenih Država, sada ima sve više poziva da se ovaj program ograniči i koncentriše na razvoj drugih vrsta naoružanja.

Prema rečima Alekseja Leonkova, ovo je potpuno razumna ideja, jer, najverovatnije, Amerikanci imaju samo jedan način da naprave ispravnu hipersoničnu raketu – to je da ukradu postojeće razvojne projekte iz Rusije.

„Imamo odličnu školu za inženjering i dizajn koja datira još iz sovjetskih vremena.

Devedesetih se malo savijalo ali sada, kada se pojavilo dobro finansiranje, posao je ponovo krenuo u brdo.

A ima slučajeva kada su agenti pokušavali da nadmaše naše crteže i tehničke opise.

Mi, naravno, tako nešto odmah potiskujemo ali iskreno i Amerikanci se mogu razumeti.

Zaista, bez pristupa ruskim tehnologijama, Sjedinjene Države neće moći da stvore hipersonično oružje“, rezimira Aleksej Leonkov.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Mogu li SAD da pobede Kinu u ratu?

Ako bi danas došlo, do sukoba između Vašingtona i Pekinga, prevladale bi iskusnije američke snage …