Merkelova lično blokirala NATO! – Stavila veto na isporuke oružja Ukrajini!

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel, lično je blokirala NATO, da isporučuje oružje Ukrajini, koristeći svoj veto u okviru strukture vojnog bloka predvođenog SAD, tvrdi berlinski tabloid Bild, u utorak.

Pozivajući se na anonimne izvore, list je objavio da je Nemačka u maju, blokirala isporuku američkih pušaka Baret i litvanskih pušaka protiv bespilotnih letelica, koje su Ukrajinci već platili.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Bild takođe prenosi da je Merkelova vlada zatražila podršku Holandije, pa stoga Berlin, nije bio jedini protivnik snabdevanja oružjem.

Štaviše, nemački tabloid je tvrdio da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski lično, tražio od Merkel, da ukloni zabranu snabdevanja, tokom posete bivše kancelarke u Kijev, prošlog avgusta ali je to isključeno.

Ako je istinit, izgleda da izveštaj potvrđuje optužbe ukrajinskog ministra odbrane Alekseja Reznikova, koji je u nedelju za Fajnenšel tajms rekao, da Nemačka blokira isporuke oružja zemlji preko Agencije za podršku i nabavku NATO-a, primoravajući Kijev, da kupuje oružje putem bilateralnih sporazuma sa pojedinim zemljama.

U nedelju je ukrajinski ambasador u Nemačkoj Andrej Melnik rekao da Kijev ne treba da očekuje isporuke oružja iz Berlina, pod novim kancelarom Olafom Šolcom.

Prema Melnikovim rečima, nova vlada u Berlinu će verovatno zadržati istu „nelogičnu” poziciju kao Merkelina, tvrdeći da je Ukrajini potrebno oružje da bi se odbranila od Rusije, za koju Kijev veruje da okupira delove zemlje.

„Ovo je veoma razočaravajuće, jer je upravo sada došao trenutak istine za nas, došlo je vreme da shvatimo, ko je pravi prijatelj, ne samo rečima već i delima“, rekao je Melnik za onlajn izdanje ZN.

Ranije ovog meseca, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba otkrio je, da je EU odlučila, da Ukrajini obezbedi 31 milion evra (35 miliona dolara) za jačanje njenih odbrambenih sposobnosti.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU već upumpava oružje! Zastrašujuća najava: Pretvoriće nas u bojno polje!

Evropska unija “pumpa” Moldaviju oružjem, kako bi je pretvorila u bojno polje, izjavio je moldavski …