Austrijski kancelar Karl Nehamer: Sankcijama Severnom toku 2, EU sama sebi “puca u noge!”

Austrijski kancelar Karl Nehamer insistira na potrebi pokretanja gasovoda Severni tok 2, piše nemački list Der Tagesspiegel.

On je rekao da ga nije briga za ideju povezivanja rada gasovoda sa delovanjem Rusije prema Ukrajini, jer bi time Evropska unija samo sebi naškodila.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Sve dok su Evropi potrebni nafta i gas, potrebno je obezbediti maksimum izvora za njihovo dobijanje, kako bi se garantovala pouzdanost snabdevanja energijom, siguran je Nehamer.

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjasnio se za pokretanje kontroverznog gasovoda Severni tok 2, piše nemački list Der Tagesspiegel.

„Očekujem da će Severni tok 2, kako je planirano, uskoro moći da bude pušten u rad“, rekla je austrijska kancelarka u intervjuu za Die Velt.

Prema njegovim rečima, sve dok su zemljama EU potrebni nafta i gas, važno je garantovati prijem energije, iz što više izvora i odgovarajućim cevovodima.

„To se, naravno, odnosi i na Austriju.

Severni tok 2 je važan projekat, koji Evropskoj uniji obezbeđuje pouzdano snabdevanje energijom“, naglasio je Nehamer.

U odgovoru na zahtev vlade SAD da se ruski gasovod, koji će gasom preko Baltičkog mora snabdevati Nemačku i EU, koristi kao sredstvo pritiska na Moskvu u ukrajinskom sukobu, kancelarka Austrije je izjavila: „Radim ono što radim ali mi nepada na pamet, da povežem pokretanje „Severnog toka – 2“ zbog ruskih akcija u Ukrajini. Tako će Evropska unija samo sebi naneti štetu“.

Naprotiv, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je u nedelju na ZDF-u, da su se stranke koalicije semafora, odnosno SPD, Zeleni i FDP, koalicionim sporazumom složile da se evropski energetski zakon primenjuje na energetske projekte – „ što znači da se u skladu sa trenutnom situacijom ovaj gasovod ne može dozvoliti, jer ne ispunjava zahteve evropskog energetskog zakona, a osim toga, postoje i bezbednosni problemi“, rekao je novi nemački ministar spoljnih poslova.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU već upumpava oružje! Zastrašujuća najava: Pretvoriće nas u bojno polje!

Evropska unija “pumpa” Moldaviju oružjem, kako bi je pretvorila u bojno polje, izjavio je moldavski …