Danska svojim podacima, šokirala Evropu: Vakcinisani pokrenuli širenje Omikrona!

„Sve su to mladi odrasli ljudi. Svi su vakcinisani ali niko od njih, još nije imao pojačavače”

Podaci iz Danske pokazuju da je nešto više od 70 posto slučajeva Omikrona bilo među osobama mlađim od 40 godina, a najzanimljivija činjenica je tada svi „zdravi” i vakcinisani.

The Telegraph je obavio da epidemiju Omikrona pokreće mladi, vakcinisani ljudi, prema rastućim podacima iz različitih zemalja poput Velike Britanije, Danske i Južne Afrike…

U Americi je takođe potvrđeno da su prvi slučajevi ove „super mutant” varijacije bile mlade vakcinisane osobe.

„Sve ove osobe su imale ili blage simptome ili asimptomatske“, rekao je Patrick Ashlei, zamenik direktora DC Health-a.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ešli je izjavila da su svi ovi prvi slučajevi u Vašingtonu imali jednu važnu zajedničku stvar.

„Sve su to mladi odrasli ljudi. Svi su vakcinisani ali niko od njih, još nije imao pojačavače”, rekla je Ešli.

Nova „super mutant” varijanta je sada otkrivena u više od 60 zemalja, uključujući 24 u Evropi, sa sličnim obrascem infekcije i karakteristikama objavljenih širim sveta.

Ali dok su brzina i svojstva virusa koji izbegava vakcinu sada potvrđeni, još uvek nema čvrste presude o njegovoj virulentnosti ili sposobnosti.

„Generalno su ti prvi slučajevi u relativno mladim, relativno zdravim i u kontekstu Evrope, u relativno visoko vakcinisanim grupama”, rekla je za dr Telegraf. Catherine Smallvood, viši službenik za hitne slučajeve SZO za Evropu.

Podaci iz Danske, svetskog lidera u genetskom sekvencioniranju, pokazuju da je, od 3.437 otkrivenih slučajeva Omikrona, nešto više od 70 između onih mlađim od 40 godina, prema pregledu Statens Serum Instituta ponedeljkom.

Oko 75 posto ovih slučajeva bilo je kod potpuno vakcinisanih osoba, dodaje institut, potvrđujući da čak i dvostruko vakcinisani prenos virusa.

Dnevni slučajevi u Danskoj rasli su za trećinu od početka decembra, uprkos tome što je gotovo 80 posto stanovništva dvostruko vakcinisano.

Zemlja je pooštrila ograničenja krajem prošle nedelje, uvodeći ponoćni policijski čas u barovima i restoranima i rano zatvarajući škole za Božićne praznike, ali stručne spreme u nastanku mogućeg takmičenja u organizaciji.

Susedna Norveška, koja je do sada prijavila 958 slučajeva, takođe je uvela u ponedeljak nove mere kontrole kovida, a premijer je upozorio da je situacija „ozbiljna”.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Preliminarni podaci sugerišu da je obrazac proširenja za sada sličan širim sveta.

Analiza Evropskog centra za kontrolu bolesti pokazala je da je 72 posto ranih slučajeva bilo kod onih mlađih od 40 godina, dok su SAD rekli da je veličina od 43 dosad otkrivene infekcije bila u istočnoj starosnoj grupi.

Američke vlasti su takođe otkrile da je 79 posto zaraženih bilo vakcinisano.

Profesor Emanuel Andre, šef nacionalne referentne laboratorije za kovid-19 u Belgiji, rekao je da ta zemlja zaostaje dve nedelje za Veliku Britaniju, gde su slučajevi Omikrona skočili za 50 dana početkom septembra i početkom septembra.

„Večina infekcija dokumentovanih u ovoj ranoj fazi je među mlađim starosnim grupama”, rekao je on za The Telegraph, navodi kao mogućnost objašnjenja posla, putovanja škole i sporta.

Međutim, profesor Andre je dodao da bi Božićne proslave mogle „pojačati” širenje Omikrona.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Dr Smallvood je takođe upozorio da će starije, ranivije populacije verovatno biti zaražene u narednim nedeljama kako se širenje varijante ubrzava. Ovaj obrazac nije posebno nov; primećeno je kod prethodnih talasa.

Dr Smallvood je takođe sugerisala da dosadašnji podaci sugerišu da postoji stvarno povećanje broja novih slučajeva kod vakcinisanih osoba.

„Zaista je važno da ne prednjačimo u pogledu procene sposobnosti Omikrona,” rekla je dr Smallvood.

„Jer što se tiče slučajeva koje smo kupili, oni su u zdravoj, pokretnoj, mladoj, visoko vakcinisanoj populaciji.”

Stručnjaci u Južnoj Africi, gde Omikron krugi duže, takođe su pozvali na oprez pri donošenju prebrzih zaključaka.

Bilo je nekih sugestija da je stopa smrti pala na 0,5 posto, dok rani podaci daju sliku bolnice koje leče manje ljudi kiseonikom na intenzivnoj nezi.

„Za 10 dana biće mnogo jasna slika o tome koliko je ozbiljna nova varijanta oko provincije Gauteng, kao i o evoluciji smrtnosti u zemlji“, rekao je profesor Tom Moultrie, demografu sa Univerziteta.

Nulta Tačka/TheTelegraph

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …