Kineska hipersonična raketa, bacila u trans američke i engleske vojne stratege! – VIDEO

Letnji testovi kineske hipersonične rakete na Južnom polu, bili su neočekivani udarac za Ameriku, pošto je njena odbrana bila izoštrena da odbije napade sa severa, a ne sa juga, rekao je Mark Hilborn, profesor na Akademiji odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Dejli ekspres. Istovremeno, prema Hilbornu, važnost hipersoničnog oružja je generalno preuveličana i neće zaista promeniti odnos snaga.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Uspešno kinesko julsko testiranje hipersonične rakete na Antarktiku, o čemu su nedavno objavili mediji, iznenadilo je Sjedinjene Države – iako je značaj hipersoničnog oružja verovatno preuveličan, rekao je šef Odeljenja za bezbednost svemira na Kraljevskom koledžu u Londonu i predavač na Akademija odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, Mark Hilborn.

„Za Sjedinjene Države, ova vest je prilično alarmantna“, citira list reči stručnjaka.

„Njihovi odbrambeni sistemi su izgrađeni da se suprotstave pretnjama sa severa.

I iako su, najverovatnije, još uvek pratili ovaj test, odbrambena sredstva zemlje su usmerena, u pogrešnom pravcu. ”

U intervjuu za Dejli ekspres, Hilborn je priznao da je razvoj hipersoničnih projektila sposobnih za brzinu od 5 maha ili više, izuzetno težak inženjerski zadatak ali sumnja, da bi takvo oružje, zaista moglo ozbiljno da utiče na odnos snaga u svetu, pošto ga oni predstavljaju, nije ništa drugo, do novi način isporuke konvencionalnih i nuklearnih bojevih glava, sa manje predvidljivom putanjom.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

I zaista „šokantna“ okolnost je, da je Kina izgleda daleko ispred drugih zemalja u pogledu hipersoničnog razvoja, primetio je ekspert.

„Sjedinjene Države i Rusija su uvek bile prve ali su najverovatnije Kinezi ti, koji će najverovatnije, usvojiti takve rakete *.

Ovo će biti izuzetno inženjersko dostignuće.

Ne verujem da će to promeniti odnos snaga ali je moguće napraviti “nišan lek” od takvog oružja“, rekao je Hilborn, a prenosi Dejli Ekspres.

Prema ekspertu, hipersonične rakete mogu da se koriste i kao „aduti“, u pregovorima o kontroli naoružanja ali mnoga druga sredstva – na primer krstareće rakete dugog dometa – ni na koji način, nisu inferiorna u odnosu na efikasnost i udarnu snagu u značajnoj meri, skromni troškovi razvoja i proizvodnje.

„Generalno, lično sam skeptičan. Postoji mnogo rezonancije oko hipersoničnih projektila “, rezimirao je Hilborn.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema ekspertima, iako Velika Britanija, ne predvodi razvoj hipersoničnog naoružanja velikog dometa, kao rusko i kinesko, antihipersonične rakete dometa oko 300 km, na kojima trenutno rade Britanci, u partnerstvu sa Francuskom, „gde je to celishodnije u smislu performansi“, jer će njihovo stvaranje morati da rešava mnogo manje složene inženjerske probleme.

Prema pisanju Dejli ekspresa, isto mišljenje dele i drugi britanski vojni eksperti, koji primećuju da, pošto Velika Britanija ima izuzetno ograničene kopnene sisteme protivvazdušne i protivraketne odbrane, prisustvo hipersoničnih projektila, kod potencijalnih protivnika, ni na koji način se ne pogoršava, njen strateški položaj – zemlja je u svakom slučaju ranjiva, za raketne udare.

Prema Hilbornovom mišljenju, u ovom trenutku neće biti lako usporiti hipersoničnu trku, jer ne postoji strateški dijalog između zemalja, koje razvijaju takvo oružje ali i dalje postoji nada, da će u bliskoj budućnosti biti moguće zaključiti sporazume, koji ograničavaju hipersonične arsenale.

„Centar napetosti“, koji, na primer, može biti aktuelna situacija na rusko-ukrajinskoj granici, može poslužiti kao „zvono“ za početak dijaloga, kako bi se izbegao sukob, uveren je ekspert.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Lavrov: Jermenija namerno vodi u kolaps odnosa, sa Ruskom Federacijom!

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da situacija, u vezi sa Jerevanom i …