Virus ubica ostavlja zečeve da masovno krvare, do smrti!

Hemoragijska bolest se širi poput požara, među populacijama zečeva u Americi.

Zečeve u više američkih država, divlje i domaće, muči veoma zarazan virus koji izaziva hemoragijsku bolest kunića – stanje, koje ubija između 80% i 100% svih zaraženih životinja.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Sa periodom inkubacije od tri do devet dana, bolest se manifestuje nizom simptoma, od kojih su najčešći letargija, groznica, gubitak težine i krvarenje iz nosa ili očiju.

Prema Ministarstvu poljoprivrede Sjedinjenih Država, virus, poznat kao RHDV2, ne utiče na ljude.

Patogen je prvi put otkriven u SAD prošle godine, a od tada se proširio u oko 17 država, a Njujork i Florida su poslednje dve, koje su identifikovale smrtonosnu bolest.

U Njujorku, lokalno Ministarstvo poljoprivrede i tržišta (NASDA) je savetovalo vlasnike zečeva da stupe u kontakt sa svojim veterinarima, u vezi sa vakcinacijom.

Kampanja vakcinacije je takođe pokrenuta na Floridi, gde su vlasti saopštile da su dale zeleno svetlo „korišćenju eksperimentalno odobrene vakcine Medgene od strane USDA, koja cilja na američki soj RHDV-2“.

Govoreći za informativni kanal VPTV u utorak, Suzan Keleher, veterinarka koja radi u Dirfild Biču, objasnila je da bi vakcinisani zečevi na Floridi takođe morali da imaju mikročip.

Jedan snimak košta 60 dolara, a mikročip donosi ukupnu sumu na 96 dolara.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Mosk hoće da sruši YouTube! Stiže nova platforma!

Ilijan Mosk je otkrio da na platformu X, uskoro stiže novi format video sadržaja. Milijarder …