Mesečna plata za vojni rok u Srbiji, iznosiće oko 38.000 dinara…

O činovima vojnika, desetara, potpukovnika ili pukovnika ove godine najviše razmišljaju mladići, koji će tokom godine postati punoletni.

Svim mladićima rođenim između 1. januara i 31. decembra 2004. godine upućen je opšti poziv, za upis u vojnu evidenciju.

Poziv važi i za starije, koji se iz nekog razloga nisu prijavili.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

TV Prva je istraživala da li se na mala vrata vraća poziv za služenje vojske.

O činovima vojnika, desetara, potpukovnika ili pukovnika ove godine najviše razmišljaju mladići, koji će tokom godine postati punoletni.

Potpukovnik Zoran Filipović kaže, da je reč o redovnoj proceduri.

“Uvođenje u vojnu evidenciju je u toku i traje do kraja februara meseca, tekuće godine.

A nakon toga za lica koja se nisu uvela u evidenciju, sledi pozivanje pojedinačnim pozivom i to će biti realizovano u aprilu mesecu i dalje tokom godine.

Ponavljam, to je zakonom propisana obaveza i nipošto ne znači za pozivanje vojnog roka”, kazao je.

Inače, uvođenje u vojnu evidenciju definisano je Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi.

Mladići, koji žive u inostranstvu mogu se prijaviti u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u zemlji, u kojoj borave.

Ministarstvo odbrane pozvalo je danas sve zainteresovane mladiće i devojke rođene između 1. januara 1992. i 31. decembra 2003. godine, da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem.

Kako je saopšteno, prijavu za dobrovoljno služenje vojnog roka i vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire moguće je podneti u svim filijalama Pošte Srbije, na portalu e-Uprave kao i u centrima Ministarstva odbrane – nekadašnjim vojnim odsecima.

Pored pojednostavljene procedure prijavljivanja, buduće vojnike očekuje mesečna naknada u iznosu od oko 38.000 dinara kao i mogućnost da, posle odsluženog vojnog roka, odmah postanu profesionalni pripadnici Vojske Srbije.

Detaljne informacije u vezi sa uslovima i postupkom prijavljivanja za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem u Vojsci Srbije u 2022. godini zainteresovani kandidati, mogu da dobiju u centrima Ministarstva odbrane u svojim opštinama i na sajtu Ministarstva odbrane.

Opširnije u video-prilogu.

B92/Prva TV

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …