Putin hitno potpisao dekret, o kontrasankcijama protiv SAD i njihovih saveznika!

Putin je potpisao ukaz o specijalnim ekonomskim merama protiv SAD i njenih saveznika.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o primeni specijalnih ekonomskih mera protiv Sjedinjenih Država i zemalja, koje su im se pridružile, prenosi pres-služba Kremlja.

Mere se uvode „u vezi sa neprijateljskim i suprotnim međunarodnom pravu akcijama Sjedinjenih Američkih Država i stranih država i međunarodnih organizacija, koje su im se pridružile, u vezi sa uvođenjem restriktivnih mera“ protiv Rusije, „radi zaštite nacionalnih interesa.”

Od 1. marta, Uredbom je zabranjeno devizno poslovanje rezidenata, u korist nerezidenata u stranoj valuti po ugovorima o zajmu i prenos deviza, od strane rezidenata na svoje račune, otvorene banke i druge organizacije finansijskog tržišta, koje se nalaze van Ruske Federacije.

Federacije, kao i transfer novca bez otvaranja bankovnog računa korišćenjem elektronskih sredstava plaćanja, koje pružaju strani pružaoci platnih usluga.

Pored toga, predsednik je naložio rezidentima, koji učestvuju u spoljnoekonomskoj delatnosti, da obave obaveznu prodaju deviza u iznosu od 80% iznosa valute, koji je od 1. januara 2022. godine kreditiran na njihove račune u ovlašćenim bankama, po osnovu spoljnotrgovinskog ugovora o prometu, zaključenih sa nerezidentima, najkasnije u roku od tri radna dana, od dana stupanja na snagu uredbe.

Postupak prodaje deviza od strane izvoznika utvrđuje Centralna banka.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ranije su SAD uvele sankcije Vladimiru Putinu, ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu, kao i drugim članovima ruskog Saveta bezbednosti.

Sličnu odluku donela je i Evropska unija, uvodeći restriktivne mere protiv zamenika predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva i ministra unutrašnjih poslova Vladimira Kolokolceva.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU već upumpava oružje! Zastrašujuća najava: Pretvoriće nas u bojno polje!

Evropska unija “pumpa” Moldaviju oružjem, kako bi je pretvorila u bojno polje, izjavio je moldavski …