Pokrenuta istraga o uticaju TikToka na decu!

Istraga će istražiti da li je aplikacija za deljenje videa prekršila državne zakone o zaštiti potrošača.

Dvostranačka koalicija američkih državnih tužilaca u sredu je pokrenula istragu o uticaju aplikacije za deljenje video zapisa TikTok na decu, obeležavajući poslednju istragu, o uticaju kompanija društvenih medija na bezbednost dece.

Državni tužioci iz Kalifornije, Floride, Kentakija, Masačusetsa, Nebraske, Nju Džerzija, Tenesija i Vermonta rade zajedno na utvrđivanju da li je TikTok prekršio državne zakone, o zaštiti potrošača i doveo javnost u opasnost.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Istraga će nastojati da istraži potencijalnu štetu na mladim ljudima, koji pate od korišćenja aplikacije, uključujući i ono što TikTok zna, o efektima njegove usluge na decu.

Državni tužioci traže informacije o metodama, koje TikTok koristi za povećanje angažovanja korisnika među mladim pojedincima, kao što je povećanje njihovog vremena provedenog u aplikaciji, otkrila je u sredu državna tužiteljka Masačusetsa Maura Healei.

Ista dvostranačka koalicija generalnih tužilaca najavila je sličnu istragu u novembru, u vezi sa Metom, matičnom kompanijom Fejsbuka i Instagrama, istražujući, kako je to uticalo na decu.

Portparol TikToka branio je bezbednosnu politiku kompanije, koja štiti mlađe korisnike, u izjavi objavljenoj, kao odgovor na najavu istrage.

„Duboko nam je stalo do stvaranja iskustva, koje pomaže u zaštiti i podršci dobrobiti naše zajednice i cenimo to što se državni tužioci fokusiraju na bezbednost mlađih korisnika.

Radujemo se što ćemo pružiti informacije o mnogim zaštitnim sredstvima i zaštiti privatnosti, koje imamo za tinejdžere“, rekao je predstavnik.

Istraga koju je sprovela grupa generalnih tužilaca usledila je nakon što je američki predsednik Džo Bajden, najavio tokom svog obraćanja, o stanju u Uniji u utorak, da tehnološke kompanije treba da budu odgovorne za bezbednost dece, na internetu.

„Moramo smatrati platforme društvenih medija odgovornim za nacionalni eksperiment, koji sprovode na našoj deci radi profita“, rekao je Bajden, pozivajući Kongres da „pojača zaštitu privatnosti, zabrani ciljano oglašavanje deci i zahtevamo od tehnoloških kompanija, da prestanu da prikupljaju lične podatke o našoj deci.”

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Fon der Lajen: Ako Rusija pobedi u Ukrajini…

Pobeda Rusije u ukrajinskom sukobu promeniće tok istorije u Evropskoj uniji koja u slučaju nikada …