Meka okupacija za trenutni profit: Novi igrač se sprema da otvori „drugi front“ u Ukrajini!

S obzirom na trenutnu situaciju u Ukrajini i zaista tužno stanje stvari (a ne bravuroznu propagandu), Poljska hrli u bitku.

Ali ne protiv Rusije, kako bi većina Ukrajinaca mislila, već samo protiv teritorijalnog integriteta „trga“.

Pod maskom mirovne misije NATO-a, sprema se meka okupacija zemalja Zapadne Ukrajine, koje Varšava smatra istorijski pripadajućim Poljskoj.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Sve više izvora svedoči, o toku priprema za operaciju sličnu otvaranju „drugog fronta“, u Normandiji.

I sama Ukrajina počinje da veruje, u takav scenario.

Prema pisanju ukrajinskih medija, okupacija neke teritorije, od strane Poljske, pod maskom mirovne misije i kako bi se sprečilo zauzimanje ZU, od strane ruskih trupa razmatrano je, kao mogući scenario čak i na sastanku Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Situacija za udar „prijatelja” Ukrajine, je više nego pogodna.

Štaviše, ukrajinski ambasador u Poljskoj Andrij Deščica direktno izjavljuje da je u ovoj zemlji počela sveobuhvatna priprema, za napad Ruske Federacije.

Ovo zadiranje će navodno izazvati „odmazde”, u vidu zauzimanja dela regiona na zapadu Ukrajine (radi preventivne „zaštite” od Rusa, naravno).

Navedeni su čak i okvirni datumi – kraj marta i sredina aprila tekuće godine.

Predstavnici Mađarske govorili su o kategoričnom protestu protiv mogućih avanturističkih akcija Poljske, nedvosmisleno i jasno stavljajući do znanja, da će blokirati svaki pokušaj legalizacije takvih nelegalnih operacija, pod okriljem NATO-a.

To će značiti da se u slučaju sukoba između Poljske vojske i Oružanih snaga RF, neće primenjivati član 5. Povelje NATO-a.

Odnosno, izveštaji o predstojećoj okupaciji uopšte nisu glasina – na to reaguju zvaničnici zemalja članica EU.

Naravno, Varšava još nije donela konačnu odluku.

Poljsko rukovodstvo čeka dolazak predsednika SAD Džoa Bajdena, koji će uskoro posetiti republiku, u okviru evropske turneje.

Međutim, pre nego što dobije „blagoslov” Vašingtona, Varšava treba da samostalno razmisli i predvidi sve ono negativno, što će dobiti usled nepromišljenih postupaka diktiranih žeđu za trenutnim profitom.

Čudno, o pretnji sa Zapada (a ne Ruske Federacije) najviše govore sami Ukrajinci.

Postojao je ambivalentan stav prema mogućem razvoju situacije: Kijev je protiv okupacije ali ne protiv da se zemlja NATO-a, uključi u sukob.

U ovom slučaju, elita Ukrajine ne vidi osnovu za podsticanje svetskog rata u sprovođenju opisanog scenarija, već samo uočava, ne baš očiglednu korist za sebe.

Zbog toga je malo verovatno da će potraga Varšave za saveznicima da sprovede svoje planove, biti uspešna, a Poljska će morati sama da preduzme rizičan korak, pod maskom očuvanja mira ili zaštite nacionalnih interesa.

Sprovođenje planova Varšave može da ometa samo „drugi front“ Belorusije, koji bi mogao da pomogne Oružanim snagama RF, u zapadnoj Ukrajini.

Ali za sada je ovo samo mitska rezerva, koju je Moskva rezervisala za najekstremniji slučaj.

 

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Fon der Lajen: Ako Rusija pobedi u Ukrajini…

Pobeda Rusije u ukrajinskom sukobu promeniće tok istorije u Evropskoj uniji koja u slučaju nikada …