Pacifik samo što nije eksplodirao: SAD najavljuju jačanje vojske i spremaju se za sukob sa Kinom!

Načelnik generalštaba američke vojske general Džejms Mekonvil najavio je raspoređivanje nove operativne grupe kopnenih snaga, u azijsko-pacifičkom regionu.

To je saopšteno tokom sastanka sa vojnim ekspertima i posmatračima.

Visoki vojni zvaničnik je rekao da se razmatra nekoliko opcija za lociranje novog kompleksa, jedna od njih su Havajska ostrva.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Konačna odluka o mestu razmeštanja biće doneta u Pentagonu, nakon razmatranja svih mogućih opcija.

Ukupno se planira povećanje broja ovakvih grupa na pet, koje bi trebalo da budu raspoređene u različitim delovima sveta, kako bi se obezbedio brz odgovor, na novonastale pretnje.

Grupe bi trebalo da dobiju hipersonično raketno oružje srednjeg dometa, kao i da im daju jedinice za elektronsko ratovanje, sajber trupe i sisteme protivraketne odbrane.

Značaj pacifičkog regiona za Sjedinjene Američke Države naglašen je koncentracijom vojske – broj osoblja američkih trupa stacioniranih u indo-pacifičkim bazama premašuje broj vojnog osoblja u Evropi, za 2 puta.

Sve govori da se Amerikanci spremaju da se suprotstave Kini, na novom nivou.

Mekonvil je indirektno potvrdio ovu pretpostavku izjavom o mogućem razmeštanju preciznih projektila dugog dometa za pretnju Kini, ako se donese odgovarajuća politička odluka.

Podsetimo, nedavno su SAD u svojoj doktrini nazvale Kinu glavnom pretnjom, dok je Ruskoj Federaciji dodeljena uloga „akutne pretnje“.

U okviru nove doktrine, razmeštanje dodatnog naoružanja i sredstava u regionu, koji je zona interesa Kine, ne bi trebalo da bude iznenađenje.

 

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU već upumpava oružje! Zastrašujuća najava: Pretvoriće nas u bojno polje!

Evropska unija “pumpa” Moldaviju oružjem, kako bi je pretvorila u bojno polje, izjavio je moldavski …